beats by dre cheap

Sve o operaciji katarakte, iz stručnog i ličnog iskustva

Zbog vaznosti teme, prenosim ovaj post sa svog bloga  oftalmologija.

 Stavljanje sintetskog sociva (lece) u oko. (preneseno sa wikipedije )

Operacija katarakte je najčešća vrsta operacije u svijetu. Zamućenje očnog sočiva (siva mrena, katarakta) se smatra prirodnim procesom starenja, kao naprimjer bore na licu. Kod nekih bolesti i stanja, te genetske predodređenosti, katarakta se javlja ranije, a obično se ispoljava kod osoba starijih od 50 godina. Kod vecine ljudi progrediranje ocne mrene je sporo, a ponekad se odvija i ubrzano. Smatra se da u određenom životnom dobu svako dobije kataraktu, ovisno od toga koliko dugo živi.

1.      Kako primjetim da imam kataraktu? 

Simptomi mrene ovise o lokalizaciji zamućenja u očnom sočivu. Prvi simptomi su obično pojave mutnih haloa (magličastih pojaseva, engl glare) oko upaljenih sijalica noću, odnosno pojave brkova oko fokalnih svjetlosnih izvora (oko svjetala farova, baterija, odsjaja sunca sa automobila). Prve smetnje su zato i obično vezane za noćnu vožnju, kada usljed nepravilnog rasipanja svjetla dolazi do zasljepljavanja od strane vozila koja dolaze u susret. Pacijentima takođe smeta gledanje iz neke prostorije u  ljude i predmete koje stoje ispred prozora osvjetljenih izvana (vidi ih kao kroz maglu).  Razvojem zamucenja  pacijent primjeti da slabije vidi čitati tekst na TV, odnosno tekst u knjizi. Kasnije teze prepoznaje osobe na ulici.

2.      Kako se liječi katarakta? 

Jednom zamućeno sočivo se ne može ničim izbistriti, isto kao što ispečeno bjelance ne može vratiti svoju providnost. Pošto u početku bolesti dolazi do promjene dioptrije, mogu privremeno pomoći naocale sa jačom dioptrijom, a za noćnu vože i naočale protiv zasljepljivanja. Međutim nakon nekog vremena to ne pomaže više i jedini način liječenja je operacija. Znači ne treba davati pare na kapi protiv katarakte, ili na neke narodne lijekove.  

3.      Kada se operiše katarakta? 

Ovisno o poslu koji radi i aktivnostima koje obavlja, svako sam odlučuje o vremenu operacije. Ukoliko ne čita puno, ne koristi kompjuter i ne vozi, ne mora žuriti sa operacijom. Znači, onog momenta kad katarakta predstavlja smetnju obavljanju nekih za kvalitet života važnih radnji, pacijent se odlučuje na operaciju. To je potpuno individualno. 

4.      Može li se katarakta operisati laserom?

Katarakta se ne može operisati laserom. Moderna hirurgija katarakte koristi energiju ultrazvuka, kojom se kroz mali otvor na oku (3 mm) izmrvi očna leća (fakoemulzifikacija) i izmrvljeni sadržaj usisa. 

6.      A ipak često čujemo da se operacija radi laserom? 

U nekim slučajevima nakon nekog vremena poslije operacije se pojavi zamućenje kapsule prirodnog sočiva (kapsula sociva se kod operacije ne vadi). Ta katarakta, u vidu tanke opne, se zove sekundarna katarakta, i ona se u roku par minuta ambulantno probije posebnim tipom lasera (YAG laser). Međutim u prvom aktu operacije mrene se uvijek radi ultrazvučna operacija. 

7.      A operacije katarakte kod djece? 

Kod male djece postoje urođeene katarakte, koje se rade posebnom tehnikom. Operaciju urođene katarakte treba raditi što je ranije moguće, da oko usljed toga što ne gleda, ne bi ostalo funkcionalno nerazvijeno (slabovidno). 

8.      Da li su rezultati operacije dobri? 

Kataraktu treba da radi dobro izvježban specijalizovani očni hirurg (koji je u dobroj kondiciji jer radi veliki broj operacija). Osim toga mora postojati savremena i potpuno ispravna oprema. Operaciona sala mora maksimalno zadovoljavati uslove sterilnosti. Ako je to sve zadovoljeno rezultati operacije katarakte su u preko 95 posto slučajeva izvanredni. To znači da, ako su drugi dijelovi oka (posebno oni iza očnog sočiva) zdravi, da se poslije operacije sive mrene postiže savršen vid, nekada bolji nego prije pojave sive mrene (katarakte). To je zato jer se izborom vještačkih sočiva može smanjiti ili potpuno eliminisati prethodno postojeća dioptrija. Implantacijom multifokalnih sočiva može se postići dobra oštrina vida na svim daljinama pogleda, znači da nisu potrebne naočale za čitanje. 

9.      Ima li komplikacija operacije? 

I pored ispunjavanja svih nabrojanih uslova, iako rijetko, mogu se pojaviti komplikacije koje ponekad znatno umanje vid. Najčešće se pojavljuju promjene na mrežnjači oka ( otok mrežnjače i (ili) odvajanje mrežnjače). Zbog ovih komplikacija je nekad potrebna dodatna operacija vraćanja mrežnjače na normalan položaj. Najteža komplikacija je infekcija unutrašnjosti oka (endoftalmitis). 

10.  Čuo sam da se u oko ugrađuju leće ? 

11. Umjesto prirodne leće (nakon njenog vađenja) se ugrađuju leće od specijalne plastike, koja ima prečnik od 6 mm. Kod operacija sa malim rezom, do 3 mm, se koristi leća koja je uvijena, pa se nakon uvlačenja u oko ona sama odmota. 

11.  Kad se mrena treba operisati? 

Danas se ne čeka, kao prije, da mrena “sazri”. Prije se operacija radila kada pacijent potpuno izgubi vid, kad ne vidi brojati prste pred okom. Danas se operacija preporučuje čim pacijent ima smanjenje vida toliko da mu smeta kod čitanja i vožnje automobila. To znači da već kod oštrine vida  0, 5 (50 posto smanjenje) dolazi u obzir operacija. Savremena operacija mrene ima bolje rezultate što je leća manje zamućena. Takva leća je mekana, pa se može raditi operacija ultrazvukom. Kad se katarakta razvije, otvrdne i leća, pa se ne može usitniti ultrazvukom. Onda se primjenjuje klasična hirurška intervencija koja podrazumjeva mnogo veći rez, učestalije komplikacije i slabiji vid. (Vise, o vremenu kada da se operise, vidi u komentarima). 

12.  Šta treba uraditi prije operacije? 

Prvo treba postaviti indikaciju za operaciju. Kada se pacijent na prijedlog očnog doktora odluči za operaciju, onda treba uraditi pregled oka ultrazvukom (biometrija), na osnovu koga se izračuna koliko treba da bude jaka dioptrija sočiva koje se ugrađuje. Takođe pacijent, u dogovoru sa oftalmologom, se odlučuje na vrstu leće koja će se ugraditi. Pacijenta treba da pogleda anesteziolog (u Holandiji), jer on daje anesteziju. U BiH se traži pregled interniste, a lokalnu anesteziju daje oftalmolog. Pacijentu se prepišu antibioptske kapi, koje se ukapavaju u oko sedam dana prije operacije. 

13.  Hoće li me boliti tokom operacije? 

Većina operacija se radi u lokalnoj anesteziji. Neki hirurg daje injekciju pored oka, kojom se blokiraju živci, te se oko ne može pokretati, a neki hirurzi daju samo kapi za anesteziju. U Holandiji uglavnom daju injekciju kraj oka (čime se blokira mobilitet oka i oko učini potpuno neosjetljivim), a da ta injekcija ne bi bolila da se kratkotrajna anestezija u venu. 

14.  Koliko traje operacija? 

Ponekad priprema traje duže nego sama operacija. Operacija mrene kod izvježbanog hirurga traje petnaestak minuta, a nekad i manje. Kod operacija sa rezom do 3 mm,se na malu ranicu ne stavljaju konci. Obično se radi samo jedno oko, znači i u slučajevima gdje postoji  mrena na oba oka. Operacija drugog oka se radi mjesec-dva kasnije. 

15.  Kako bude iza operacije? 

Nakon pola sata iza operacije pacijent ide kući. Na oko mu se stavlja tupfer od gaze i preko njega plastična školjka. Oko se drži zatvoreno 24 sata. Sutradan pacijent ide na kontrolu, gdje mu se skida tupfer, i provjerava vid. Oko iza operacije često ima krvni podliv, što uopšte nije opasno Ako je sve u redu onda pacijent mora mjesec dana ukapavati antibiotske kapi u oko. Nakon mjesec dana odlazi na kontrolu, gdje se provjerava vid i daju dodatne naočale, ako je to potrebno.           

16.  Kolika je cijena operacije katarakte? 

Operacija katarakte se sve više radi i u manjim očnim poliklinikama. Ipak se treba raspitati jesu li uslovi ovih operacionih sala potpuno u skladu sa zahtijevima prostora i sterilnosti. Ja bih ipak preferirao velike klinike, gdje je kontrola prostora i sterilnosti strožija. U uslovima BiH i susjednih zemalja operacija košta od 1500 do 3000 maraka, ovisno o vrsti leće koja se ugrađuje ( da li je monofokalna ili multifokalna). U Sloveniji operacija košta oko 1000 eura, a toliko košta i u Holandiji. U nekim klinikama regiona se još uvijek rade operacije sa većim rezom od 3 mm, i bez upotrebe ultrazvuka. Takve operacije donose mnogo više komplikacija i rezultati po vid su mnogo slabiji. 

17.  Odakle ti to sve znaš? 

Zato jer sam očni ljekar, i zato je mi je prije skoro godinu dana u Holandiji urađena operacija mrene. Iako sam još relativno dobro vidio odlučio sam se na operaciju mrene na jednom oku (na drugo još nemam mrenu). Nakon operacije imam bolji vid nego što sam imao prije pojave mrene (kuc-kuc u drvo, da se ne urekne), i imam upravo onu dioptriju koju sam ja poželio (doktor me je pitao koju hoću).

Ponekad je dobro da jedno oko ima malu minus dioptriju, jer u tom slučaju i na to oko ne trebaju naočale za blizinu. Od prvog dana iza operacije sam vidio savršeno, i čitaoci mojih blogova uopšte nisu primjetili da sam i dana napravio pauzu u pisanju. Osim toga na operaciju sam otišao svojim autom, i takođe se i vratio sam vozeći. Blizu mi je bolnica, a pacijentima bi ipak savjetovao da to ne rade. Uostalom tako im se savjetuje i u bolnici.  Ili neka ih neko doveze i odveze, ili neka dođu javnim prevozom. Eto takvi su doktori, sami rade ono što drugima govore da ne valja raditi.

U komentarima vidi kada da se covjek odluci za operaciju sive mrene

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/12/2009 11:15