beats by dre cheap

Prvi dan zime, sunce stiglo do Jarčeve obratnice, pa zaokreće na sjever

Monument marking the Tropic of Capricorn just north of Antofagasta, Chile. (Spomenik u Chileu, na mjestu gdje kroz Chile prolazi Jarceva obratnica)

Večeras je na sjevernoj polulopti počela astronomska zima, a na južnoj astronomsko ljeto. Sunce se je u 18 sati i 47 minuta našlo u položaju vertikalnom na Jarčevu obratnicu. Danas je na sjeveru najkraći dan, a na jugu najduži dan. Jarčeva obratnica ( Tropic_of_Capricorn ) je najjužnija zemljina paralela gdje Sunce još može dostići vertikalni položaj u odnosu na jednu od zemljinih paralela. Ona se nalazi na otprilike 23,5 stepena južno od ekvatora. Južno od Jarčeve obratnice Sunce je poslijepodne uvijek na sjevernoj poziciji. Jarčeva obratnica je dobila ime po sazviježđu Jarac koje se pojavljuje sredinom decembra.

Od danas sunčevi zraci počinju padati na sjevernije tačke od Jarčeve obratnice. 21 marta (proljetni ekvinokcij) će oni padati okomito na ekvator. Tada nastaje proljeće. Od tada sunčevi zraci postaju sve okomitiji idući ka sjeveru, te 22 (nekad 23-eg) septembra padaju okomito na najsjeverniju paralelu gdje se to još može dogoditi. Ta paralela se zove Rakova obratnica (Tropic of Cancer), po sazviježđu Rak. Ona se nalazi na 23.5 stepeni sjeverne geografske širine. Između ove dvije obratnice se nalazi tropski klimatski pojas, a južno i sjeverno su suptropski odnosno umjerni (južni i sjeverni) pojas. Sjeverno od Jarčeve obratnice je poslijepodne sunce uvijek na jugu.

Obratnica (tropska paralela) je dobila ime po tome jer se sunce kreće između sjeverne i južne obratnice, znači dođe do sjeverne (21 juna), i onda okrene kretanje (obrne se –turn back) na jug (kao što je kod početka ljeta, ljetni suncostaj, odnosno solsticij), šest mjeseci ide na jug i 21 decembra dostigne južnu obratnicu (za nas zimski solsticij), te se opet okreće ka sjeveru.

Uzroci ovih promjena, odnosno godišnjih doba, leže u pomjeranju ugla zemaljske osovine prema suncu.

Metereolozi smatraju da stvarnosti više odgovara početak zime prvog decembra (uzimajući u obzir prosječnu hladnoću zimskih dana), odnosno da metereološka zima traje do  prvog marta. Postoje i druga stanovišta vezana za početak zime, pa početak neki vežu za 11 novembar (Dan Svetog Martina), odnosno da zima traje do Svetog Valentina (14-og februara), kada počinje proljeće.

  Jarceva obratnica prolazi i kroz Namibiju    

A sign marking the Tropic of Capricorn as it passes through Namibia

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/12/2009 23:00