beats by dre cheap

Hladnoća ugrožava ljude, a i životinje

Talas hladnoće koji je zahvatio Zapadnu i Sjevernu Evropu ne popušta. Malo više od mjesec dana poslije neuspjelog svjetskog skupa u Kopenhagenu, gdje nije učinjeno ništa protiv zatopljavanja zemlje, priroda se opet ismijala svojom nepredvidljivošću i tom istom Kopenhagenu, a i veoma široj okolini poslala ledeni talas, kakvog nije odavno bilo. 

Da ne ponavljam rekordene niske temperature u Engleskoj, Njemačkoj, Švedskoj, itd.,zatvorene aerodrome, zaleđene kanale, zaustavljene vozove, istrošene rezerve soli za posipanje.

Večeras se i u Holandiji predviđaju rekordno niske temperature. Predviđa se da će hladnoća znatno povećati broj umrlih, posebno starijih ljudi. Oko million ljudi, uglavnom starijih, živi potpuno usamljeno. Na ovakoj hladnoći, gdje je često i klizavo i neočišćeno, problem je otići do posluge, a ne izložiti se opasnosti pada i lomljenja kostiju. Opasno je i voziti bicikle i  hodati ulicama, jer su trotoari neočišćeni, kao i biciklističke staze.

Međutim posebno su ugrožene životinje. Patke i labudovi ispred naše kuće su se sklonile malo dalje. Tako obično na jednom mjestu svojim kretanjem sačuvaju mali prostor kanala da se ne zaledi. Ponio sam im ostataka hrane, hljeba, nepojedene sirnice, pa čak i nekog nepojedenog kolača. Prepoznale su me na sto metara i nastala je opšta graja. Za tili čas su doletjele su do mene. Dok si reko britva svega je nestalo u sekundi. Ne bi ih nahranila ni pekara pored Imareta. Srećom za njih, galebovi su se već negdje sklonili, inače ova vazdušna armada sve odnese.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/01/2010 17:51