beats by dre cheap

Minhauzenov sindrom

Godine 1964. je jednom američkom fabrikantu po imenu Wartsal ukradeno kreditno pismo, koje je omogućavalo liječenje u bolnicama. Lopov je vratio novac koji je bio u novčaniku, a sa kreditnim pismom je pod imenom vlasnika krenuo da obilazi bolnice u američkim gradovima. Obišao je svih pedeset američkih država, preseljavajući sa jedne na drugu bolnicu.

Tokom svog putovanja lažnom Wartasalu je  između ostalog urađeno 2768 rentgenskih snimanja, od toga 254 RTG snimaka grudnog koša. Za ispitivanje stomaka je 387 puta popio barijevu kašu. Slijepo crijevo mu je operisano tri puta,a  sedamnaest puta mu je rađena operacija krivog nosa. U toku jedne godine je 187 puta primljen u bolnicu, najčešće bi isti dan po prijemu bi spodbio noge i pobjegao.

Minhauzenov sindrom, nazvan po njemačkom baronu koji je volio fantazirati ( naziv je u medicinu uveo engleski doktor Richard Asher) je jedan od oblika takozvanih umišljenih bolesti. Sličan je hipohondriji, ali se od nje razlikuje jer kod hipohondrije pacijent zaista misli da ima neku bolest, dok kod ovog sindroma je pacijent svjestan da pretjeruje i da inscenira bolest, povredu, infekciju itd. U suštini bolesti je nezadrživi nagon da se lažnom pacijentu ukaže pažnja,a uzrok je najvjerovatnije nedostatak ljubavi i pažnje u djetinjstvu.

Pedijatri se sve sviše slažu da je Minhauzenov sindrom jedan od načina zlostavljanja djece od strane roditelja. Roditelji svjesno insceniraju bolest kod djeteta, prinuđavajući ga da veliki dio života trpi medicinske pretrage i dugotrajan boravak u bolnici. Na ovaj način isprovociraju Minhauzenov sindrom kod djece, pa su poznati slučajevi da više djece od istih roditelja imaju sindrom.

O Minhauzenovom sindromu pročitaj i  ovdje, kao i na wikipediji : ovdje

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
17/01/2010 11:11