beats by dre cheap

Suđenje Wildersu: bez velike pompe

Peter R. de Vries Foto: ORMONDT, NICK VAN
 G.Wilders. Foto: ANP Marcel Antonisse

Pred sudom u Amsterdamu, gdje je juče počeo proces desničarskom političaru Geert Wildersu, se skupilo stotinjak njegovih pristalica, koji su nosili parole u korist slobode izražavanja. Nije bilo kontrademonstranata, a i ovi prvi su se brzo razišli.

Advokat Wildersa Bram Moskovič (vidi Bram_Moszkowicz ), inače poznat kao jedn od najboljih i najpoznatijih holandskih advokata, je izjavio da ako se je prihvatio odbrane Wildersa, to ne znači da dijeli i njegove stavove. Inače jedan od najpoluranijih TV novinara Peter_R._de_Vries , koji je i sam riješio nekoliko teških zločina, u slučajevima gdje je zvanična Justicija  zakazala        (vidi njegov website (http://www.peterrdevries.nl/) , je zamjerio Moskoviču što se prihvatio da brani Wildersa. Peter de Vries je sinoć izjavio da je za Holandiju skandalozno to što je Wilders izjavio u državnom Parlamentu, i da se od osnivanja Parlamenta nije čula tako sramna izjava. On je optužio one koji to relativiziraju, i govore kako Wilders to nije tako mislio. Wilders se do sada nikad nije izvinuo zbog svojih sramnih izjava. Ne treba zabijati glavu u pijesak (praviti se da ne cujemo), nego uciniti sve da se takve izjave ne ponove. (slobodni prijevod sa sajta Peter de Vries-a).

Ovdje se radi o izjavama poput onih gdje Wilders upoređuje Kur`an sa Hitlerovim “Mein Kampf”, ili gdje traži da se uvede porez za nošenje “krpe na glavuši” kako je omalovažavujuće i krajnje uvrijedljivo nazvao mahramu kojom se pokrivaju muslimanke.

Inače oko samog procesa postoji dosta nejasnoća. Tako je Javni tužilac u stvari prinuđen od strane višeg suda, da podnese optužnicu, inače to sam ne bi učinio, jer smatra da nije učinjeno ništa protivzakonito. Pri tome se tužilaštvo poziva na slobodu mišljenja i izražavanja. U tom smislu se špekuliše da postoji mogućnost da tužilac zatraži oslobađajuću presudu.

Mnogi smatraju da process ide na ruku Wildersu, jer mu povećava popularnost. U situaciji kada je ekonomija u zemlji duboko načeta ekonomskom krizom, kada su fabrike propale i pojavio se ogroman broj nezaposlenih, i kada u vladi postoji velika podijeljenost oko glavnih pitanja unutrašnje i spoljne politike, velika većina glasača se okrenula Wildersovoj politici. U toj politici je jedna od glavnih odrednica to kako se islam smatra velikom opasnošću za Holandiju i Evropu. Nije jasno kakve to veze ima sa ekonomijom, ali se skoro 30 posto glasača priključilo takvoj politici.

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/01/2010 10:33