beats by dre cheap

Šta, u vezi sa rakom, možete očekivati od vašeg doktora?

Mi imamo različita očekivanja od jednog doktora. Jedan želi da čim nazove doktora, da je on već pred vratima spreman da mu pregleda djecu. Drugi bi željeli imati jednog svog doktora kome će izložiti sve svoje probleme. Neki ljudi vole kad im doktor nešto na brzinu propiše, bez da ih puno ispituje. Međutim svi ćemo se složiti da je neko loš doktor ako naše smetnje krivo procjeni i previdi da imamo karcinom.

Kod raka vrijedi pravilo: što ranije se otkrije, to je prognoza bolja. Kada doktor ne prepozna vašu bolest, to je bespotrebno gubljenje vremena.

Početni simptomi maligne bolesti su često sasvim neimpozantni. Često se dešava da kada simptomi postanu značajni, da se je već zakašnjelo sa dijagnozom. Tako maligna bolest može početi sa nejasnim simptomima umora. Ako bi doktor svakoga ko se žali na umor podvrgao nizu labaratorijskih i ostalih testova, zdravstveni sistem bi morao biti nekoliko puta širi nego je sada. Najčešće je potrebno više podataka da bi vaš porodični ljekar krenuo u širu akciju. Pri trome veoma značajnu ulogu ima životna dob. Rak napada uglavnom one preko pedeset. Pored toga postoje neke pojave koje uvijek zvone na uzbunu. Tako je ginekološko krvarenje nakon menopauze uvijek znak za uzbunu. Takođe i kod kašlja, pojava malo krvi u ispljuvku.

Ako imate običaj svake sedmice da posjećujete vašeg doktora, zbog bolova u raznim dijelovima tijela, onda će vaša posjeta kod nekog stvarnog razloga, napraviti mali utisak na njega. Onda čujete svog doktora kaže: “ Smirite se, ma nije vam ništa. Nema razloga za brigu”. A tumor raste u vašem tijelu.

Jedan porodični doktor ima godišnje šest pacijenata sa novim malignim oboljenjem. On ne mora jedini znati koji su to simptomi koji zvone na uzbunu. Mi smo odgovorni za svoje tijelo. I mi moramo sami biti oprezni.

Kada se postavi sumnja na rak, onda vas vaš doktor pošalje specijalisti. Ne postoji zaista jedan pravi specijalista za rak. Ako imate tumor na crijevima, pošalju vas internisti, ako je tumor na materici idete ginekologu.

U državama obično postoji jedan ili više nacionalnih centara za rak. Takođe postoje univerzitetske bolnice, odnosno klinički centri. Rak se liječi i u regionalnim zdravstvenim centrima.

Iako vi ne znate kako izliječiti rak, ipak trebate znati kakve vrste liječenja postoje i gdje se izvode, odnosno šta bi najbolje bilo za vas. Pacijent sa leukemijom ima šanse da dobrom kombinacijom citostatika dosta dugo drži bolest pod kontrolom. Maligna bolest limfnih žlijezda tzv. Hodgkin (Hodkin), je postala potpuno izliječiva. Treba se raspitati gdje su mogućnosti liječenja i izliječenja za koji oblik raka najbolje i o tome razgovarati sa svojim doktorom.

(odlomak iz knjige Ivan Wolffers -a, Kanker, sa holandskog, uz određene prilagodbe našem čitaocu, preveo F. Čengić)

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/01/2010 22:29