beats by dre cheap

Osoblje urgentnih centara izloženo verbalnom i fizičkom nasilju

Sinoć je na TV u veoma popularnoj emisiji Pauw en Witteman gostovao predsjednik udruženja Urgentnih centara (Spoedeisende hulp) u Holandiji. Urgentni centri se  u Holandiji nalaze u sastavu bolnica. Povod njegovom gostovanju je incident koji se nedavno dogodio u gradu Nijmegen-u. Tamo su dvojica mladića skuterom naletila na starijeg čovjeka. Čovjek je od udara preminuo, a i mladići su imali povrede zbog kojih su se javili u Urgentni centar. Tu su izazvali incident, te prijetili osoblju, tako da će oni saznati gdje jedan od medicinara živi i da će mu oni pokazati svoje.

Predsjednik udruženja je rekao da nasilje nad zaposlenima u hitnoj službi nije ništa novo, da on radi već davdeset godina i da je i sam bio žrtva nasilja, kada ga je jedan pacijent udario šakom i slomio mu nos. Međutim činjenica je da je ova vrsta nasilja u porastu, najviše zbog velikog broja alkolholiziranih i onih koji su pod uticajem droga. Nekada su čak u situaciji da odbiju pružiti medicinsku uslugu takvim osobama, te da zovu policiju da ih ona odstrani. Iako se dobrom organizacijom, i smanjenjem vremena čekanja na pregled, može dosta učiniti na smanjenju ove vrste nasilja, ono se ne može izbjeći, upravo jer se radi o ljudima koji nemaju samokontrolu.

Zaposleni pojedinci koji su žrtve nasilnih pacijenata rijetko podnose prijeve policiji. Razlog je što nakon teške noćne službe, onako umorni, imaju malo volje da pišu prijavu. S druge strane otkrivanjem svojih podataka  (jer prijava ne može biti anonimna) izlažu se opasnosti da oni i njihova porodica budu maltretirani i uznemiravani. Zato se predstavnik zaposlenih u urgentnim medicinskim službama zalaže za mogućnost da bolnice mogu same praviti prijave, bez da navode ime zaposlenog, koji je bio žrtva nasilja.

Nedavno se na ovom bloggeru vodila rasprava o ponašanju zaposlenih u Hitnoj pomoći i Urgentnom centru u Sarajevu. Zaposleni u ovim ustanovama su takođe često izloženi svakovrsnom maltretiranju od strane pijanih i bahatih stranaka. Iako i od strane uprave i zaposlenih ima manjkavosti u organizaciji, kao i često najblaže rečeno neprofesionalnog ponašanja, ipak u ocjeni rada tih ljudi ne treba zanemariti posebno teške uslove u kojima rade i ne prizivati povecanje nasilja nad njima.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/01/2010 09:54