beats by dre cheap

Den Haag u ove dane

Našoj javnosti je Den Haag (Hag) poznat uglavnom po Jugoslavija Tribunalu ( sudu za ratne zločine na tlu bivše Jugoslavije), te po zatvoru u predgrađu Scheveningen, u kome borave  oni kojima se sudi u Tribunalu. Hag je središte holandske vlade i parlamenta, ali eto zvanično nije glavni grad. Uz Njujork, Ženevu i Beč, Den Haag je jedan od glavnih gradova u svijetu, u kojima Ujedinjene Nacije imaju svoje institucije   

Den Haag izvorno nije primorski grad, jer je dvorac u kome je danas vlada i parlament (Binnenhof) smješten tri kilometra od obale. Dvorac je nastao prvi, a grad se razvio oko dvorca. U stvari Hag je dugo bio selo, kome okolni mocni gradovi, kao Deft naprimjer, nisu dozvoljavali da dobije prava grada. Scheveningen je nastao kao ribarsko selo, koje je povezano sa centrom Haga putem koji se zove Scheveningse weg (Sheveninški put). Oko ovoga puta i danas je pojas šume, tzv. Scheveningse bos.  Scheveningen i danas ima lokalnu čaršiju, međutim poznatji je po velikoj plaži i po promenadi duž Sjevernog mora.  Den Haag ima i malu luku koja se zove Scheveningse haven.

Hag je veliki grad, pogotovu ako se u njegov sastav uzmu i gradovi sa kojima je neprimjetno spojen ( i tramvajskim saobraćajem), a koji se administrativno ne smatraju dijelovima grada. Sam Hag ima oko 500000 stanovnika, a sa susjednim gradovima , predgradjima, Voorburg, Leischeindam, Vassenar, Rijswijk, Zoetemeer, tvori metropolitensko područje sa preko 700000 stanovnika. U gradu dominiraju niske kuće i veoma veliki prostori parkova, šuma, plaža, pješčanih dina, jezera i kanala, pa grad ima veoma veliku površinu.

Hag ima veoma povoljnu klimu. Uticaj mora (golfske struje) čini da grad i nema prave zime, a da ima dosta biljaka koje su stalno zelene, iako nisu četinarske. Grad ima dva potpuno različita lica, sjeverni dio, uz more, je rezidencijalno područje gdje su lijepe vile okružene bogatim vrtovima, parkovi, jezera, ambasade, muzeji, lijepe ulice ukrašene spomenicima. Južni dio grada naseljavaju uglavnom doseljenici, tu su jednolične stambene zgrade i jeftine kuće, sa veoma malo zelenila. Na periferiji su izgrađena potpuno nova naselja, futurističkog izgleda.

Juče sam, sa suprugom, napravio dužu šetnju gradom, od bliže periferije do centra. U jednoj ulici gdje je mnogo privatnih dućana vidim da su mnogi zatvoreni, zjape prazni, često sasvim neuredni i zapušteni. Ekonomska kriza je učinila das u mnogi propali. U blizini centra nam tri puta prilaze različiti ljudi, pod nekim izgovorom traže novac. Isto kao u Sarajevu. Na licu im se vide da su hronični alkohholičari ili ovisnici o drogi.

Izlozi su posebno interesantni. Ima tako čudnih predmeta, slika, skulptura. U jednom izlogu slika cuke koji drži u šapi onu svoju stvar (vidi slike). U drugom figura vještice u štiklama, kojoj se zadignula suknja. Hag ima ulice sa prostitutkama, ali je po tome mnogo manje poznat nego Amsterdam.

U centru grada je živo kao uvijek. Dosta prodavnica nudi robu po znatno sniženim cijenama. Hag je kosmopolitski grad, pa su na ulici sve moguće rase. Djevojke, bile Arapke, Kineskinje, Pakistanke, Evropljanke, su njegovane i veoma lijepo obučene. Robna kuća Bijenkoorf (košnica) je izvanredno uređena i čovjek se zaista lijepo osjeća lutajući po luksuzno uređenim prostorima. Na posljednjem spratu su knjige. Moja supruga ostaje dole kod mode, a ja prebiram po knjigama. Nađem najnoviji atlas za djecu i odmah čitam o Bosni i Hercegovini. Kratak zapis ( inače jednak za sve zemlje) korektno govori o broju stanovnika, religijama, jezicima (bosanski, srpski, hrvatski). Karta Jugositočne Evrope je ilustrirana znamenitostima pojedinih zemlalja. Na karti  BiH su naslikane dvije zanamenitosti: ćevapčići i Stari Most. Dobro smo prošli, Srbija ima samo jednu znamenitost, a to je spomenik ubijenim đacima u Kragujevcu.

U centru grada, nekih kilometar duzine, tramvaji prolaze pod zemljom, a ne može se reći da je to klasični metro. Sjedamo u tramvaj broj 3 koji inače ide desetak kilometara do susjednog grada Zoetemeer-a (koji je potpuno novi grad, a ima oko100000 stanovnika, inače poznat kao spavaonica Den Haga). U modernom tramvaju sve neki fini ljudi, lijepo obučeni, čitaju nešto. Odjednom jedna lijepa žena, moderno obučena, inteligentnih crta lica, poče iz sveg glasa da pjeva neku pjesmu  na engleskom. Kako naglo započe tako i naglo zašuti. Mi koji smo sjedili oko  nje se pogledasmo, neko se i nasmiješi. Nije prošlo malo, žena se opet prokrivi. Ovaj putna zapjeva na holandskom. Uskoro je došla njena stanica i ona nasmješena, i sve pjevajući, izađe iz tramvaja. Ako me pitate da li je luda, mislim da jeste.    

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/01/2010 21:08