beats by dre cheap

Virtuelno putovanje Bosnom: Glamoč, mjesto bogu za leđima

Glamoc.jpg
Panorama Glamoča

 Jeste li znali da Glamoč ima aerodrom? U ovo zabito mjesto između planina  Šatora i Staretine stiže se putem od Ključa, ili od Jajca preko prevoja Mliništa (n.m preko 1100 m.). Od Jajca do Mliništa je nekad išla uskotračna pruga, pa u samom mjestu Mlinište i danas stoji kompozicija partizanskog voza (vidi sliku Panoramia na Google Earth, vidi ovdje)

Samo mjesto Glamoč se nalazi na velikoj nadmorskoj visini (950 metara) i ima veoma surovu planinsku klimu, sa kratkim ljetima i veoma jakim zimama. Put prema Livnu ili onaj preko Mliništa tokom zime bude zatvoren i po nekoliko dana. Okolina je bogata šumom, i medvjedima.

Na Google Earthu je postavljeno nekoliko fotografija Glamoča i okoline. Fotografije u samom mjestu pokazuju obnovljenu džamiju, novu katoličku crkvu i pravoslavnu crkvu. Takođe je postavljena fotografija ostataka glamočke tvrđave. Nema ni jedne slike neke glamočke  zgrade ili ulice.

Idući prema sjeveru nailazi se na mjesto Halapići, a 14 km od Glamoča je aerodrom Suhopolje.  Prema jugu, prema Livnu je fotografija jedine glamočke fabrike, vidi ovdje 
 (koliko se sjećam to je bila fabrika za preradu krompira).

Ako se klikne na znak Wikipedije pored samog mjesta, izađe da je Glamoč grad i opština u Bosni i Hercegovini, bez podataka o površini i broju stanovnika, a takođe bez pripadnosti entitetu, što je inače slučaj kod  skoro svih mjesta označenih znakom (W)ikipedije.

Do Glamoča se može inače doći i planinskim putevima preko Šipova, prateći veoma lijep kraj gornjeg toka rijeke Sane do mjesta Janj, a onda preko Vitoroga se spustiti u Glamočko polje.

Glamoč i Glamočko polje su u istoriji poznati kao mjesto pogibije narodnog heroja Ive Lole Ribara. On je zajedno sa dva britanska oficira poginuo 1943. godine prilikom ukrcavanja na oteti njemački avion, kojim su se trebali prebaciti u Kairo. Ivo je trebao biti prvi šef jugoslovenske partizanske misije pri Mediteranskoj Savezničkoj Komandi. Jedan mali njemački avion se obrušio i mitraljirao putnike koji su se upravo ukrcavali.

Zanimljivo da se o Ivi Loli Ribaru može pročitati na engleskoj  i holandskoj wikipediji, ali ne i na jezicima BHS. Ivo Lola je u socijalističkoj Jugoslaviji bio veoma popularan , kao i cijela njegova partizanska familija. Ogroman broj škola je nosio njegovo ime, često  zajedno sa takođe poginulim partizanom, bratom Juroicom (“Braća Ribar”, tako se zvala i moja Treća Gimnazija u Sarajevu). Fabrika  u Železniku kod Beograda je nosila njegovo ime. Njegov otac, pokojni Dr Ivan Ribar je bio značajna politička figura kako u Kraljevini Jugoslaviji, tako i Socijalističkoj Jugoslaviji, a majka mu je takođe poginula kao partizanka. U Sarajevu jedna ulica nosi ime Porodice Ribar ( u soc. BiH je bila ulica Ive Lole Ribara).

Vise o Glamocu vidi na wikipediji, odakle je i preuzeta slika ispod naslova.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
02/02/2010 13:24