beats by dre cheap

Antwerpen: Grad dijamanata na Scheldi

Velike luke sjeverozapadne Evrope locirane su u blizini ušća većih ili manjih rijeka. Hamburg   na Elbi, Bremen na Wezeru, Amsterdam na Amstelu, Rotterdam na Maas-u, a Antwerpen na Scheldi. Rijeke se u blizini svojih ušća u more proširuju u takozvane estuarije, i to su najzgodnije lokacije za izgradnju luka.

Antwerpen je najveći belgijski lučki grad. To je i glavni grad belgijskog entiteta Flandrije, centar istoimene provincije. Antwerpen je veliki grad, broji oko pola miliona stanovnika, a metropolitsko područje 1, 2 miliona. U širem smislu grad je poznat kao najveći svjetski centar obrade dijamanata, i kao grad sa velikom jevrejskom populacijom. Antwerpen je poslije Pariza i Londona grad u Zapadnoj Evropi sa najvećim brojem Jevreja. Oni u stvari i drže dijamantski kvart ovog grada.

Kada se prošeta glavnom trgovačkom ulicom ovog grada, ulicom De Meir, shvati se koliko je to bio bogat grad. Da podsjetim da je Belgija imala veliku koloniju Kongo, a Kongo je jako bogat dijamantima. U Antwerpenu se prvi put na svijetu rodila berza (burza), a grad ima izvanredno bogatu trgovačku tradiciju. Veleljepne palate pružaju se sa obje strane ulice Meir, koja spaja stari istorijski centar (Grote Markt) sa Centralnom Stanicom. U prizemlju ovih palata, čije su fasade bogate skulpturama i ukrasima, nalaze se veoma ukusne i velike prodavnice tekstila. Antwerpen je raj za shoping, i po tome je daleko ispred holandskih velikih gradova. Atwerpen je poznat po modnim kucama, i Modnoj Akademiji. 

Grad ima veoma široke avenije, parkove, a veoma je poznat antwerpenski ZOO. Stari grad se odlikuje izvanredno koloritnom flandrijskom arhitekturom.Sama Centralna stanica je arhitektonski spomenik za sebe. Antwerpen je i grad čuvenog flandrijskog slikara Rubensa.

U gradu je tridesetih godina napravljen prvi veliki neboder u Evropi. Neboder visok 97 metara dominira centrom grada, i iako je za današnje prilike poprilično ružan, on je postao jedan od simbola grada. Zovu ga Boerentoren (Seljački toranj), Bilo je čak inicijativa da se oblakoder sruši. U gradu postoji ipak veća građevina od ovoga tornja, a to je toranj katedrale Onze Lieve Vrouw( Naše drage gospe). Ovaj toranj veleljepne crkve u starom centru visok je 130 metara. Crkva je od nebodera udaljena 123 metra, koliko iznosi i visina crkvenog tornja.

U Antwerpenu se govori holandski (flandrijski naglasak), a postoje velike grupe koje govore turski, arapski, hebrejski, francuski. Vecina stanovnika su po religiji katolici,. Ima veoma veliki broj crkvi, a i sinagoga. 

U petak je bilo jako hladno, i bilo je leda u centru grada. Ipak je bilo lijepo, jer je sjalo sunce, i stare palate su bile okupane sunčevom svjetlošću. Preporučujem da posjetite ovaj veoma upečatljiv grad.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
14/02/2010 11:34