beats by dre cheap

Kakvu demokratiju da mi očekujemo, kad je ovdje isto kao i kod nas?

 U Holandiji su se uzburkale političke igrice. Nakon pada vlade bivše kolege u vladi optužuju jedni druge za njen pad. Pri tome se koriste suptilne i manje suptilne riječi, jednom riječju podlom zavlačenju nikad kraja. U prljavoj kampanji se koriste i teške i uvrijedljive riječi, pa jedni drugima govore kako su lažovi, prevrtljivci, itd. Posebno je u upotrebi jedna riječ draaikont, što bukvalno prevedeno znači vrtiguz, odnosno tako se može nazvati onaj ko okreće guzicu (da izvinete) na stranu prema kojoj vjetar najmanje puše. Tako je  vicepremijera Bos-a u Parlamentu nazvala propala političarka Verdonk, poznata po proganjanju izbjeglica, koja ima  dug jezik (grote mond) kad je u pitanju nebranjena žrtva, i koja od političkog znanja zna  jedino dobro afektirati.

Šta onda da mi Bosanci naučimo od jedne od prvih svjetskih demokratija, ako u jednom od komentara u ovdašnjem listu jedan od čitalaca sasvim tačno primjećuje da će oni koji glasaju za demohrišćansku CDA, a to su uglavnom provincijski i seoski slabo misleći ljudi, uvijek glasati za ovu partiju . Citalac navodi da CDA nije nikakv politicki pokret, nego religija (vidi citat u komentaru). Bez obzira šta ona radila i ko bio na njenom čelu, veliki broj holandskih hriscana ce glasati za nju. Nije ni čudo što onda već osam godina vladajući premijer Balkenende sasvim samouvjereno izjavljuje da je on potreban ovoj zemlji, i da će i dalje gledati da bude premijer. Kao da je on od Boga dat, i niko ga ne može zamijeniti. Bez obzira što ga je mnogima i previše dugo gledati kako se ko paun svugdje eksponira.

Tako se isto osjećaju naši političari, bez obzira koliko nesposobni bili.

Koja je onda razlika, sve je isto  kao i kod nas. Svako će opet glasati za “svoje”, napraviti mazohistički izbor, bez obzira šta mu radili. CDA je ovdje skoro uvijek na vlasti, rijetki su bili izuzetci, kao godine 1994-te, kada je za premijera došao laburistički Wim Kok.  Zahvaljujući laburističkoj PvdA tada je u Holandiji provođena veoma liberalna azilantska politika, pa su naše izbjeglice veoma profitirale, jer je ogroman broj ljudi iz Bosne (bez obzira na nacionalnost) dobio stalni boravak u ovoj zemlji.  To naprimjer nije bio slučaj u Njemačkoj. Iako se kod sljedećih izbora D66 čini boljim izborom, ipak ne treba zaboraviti zasluge PvdA za nas, a treba i cijeniti odluku ove partije da prestane slanje vojnika u Avganistan.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/02/2010 09:43