beats by dre cheap

Holandsko socijalno nema para za psihoanalizu

Sigmund Freud (ca. 1905)

Psihoanaliza je izbačena iz paketa socijalnih osiguranja u Holandiji. Razlog: Nije dokazano da pacijent ima koristi od ove metode.

U jednoj gledanoj jučerašnjoj TV emisiji komentator je rekao da je psihoanaliza. koju je u medicini razradio Austrijanac Sigmund Freud, umnogome promijenila pogled na svijet, te uvela pojmove kao što su psihotraume, frustracije, kompleksi.... Freud je prvi istakao  značaj ljudske  seksualnosti u razvoju psihe, kod psihičkih poremećaja, itd., što je iz temelja promijenilo stajališta o ljudskoj psihi i o psihičkom životu uopšte.

Komentator se pita, kako to da su ostale na platnom spisku osigurivača mnogo manje dokazane metode, pogotovu neke metode alternativne medicine. Ili je trebalo ukinuti plaćanje za sve te metode za koje nisu jasni dokazi valjanosti, ili nije trebalo ukinuti nijednu.

Pogotovu se komentator pita da li sada treba ukinuti i Psihijatrijski centar Pieter_Baan_Centrum , u kome se vrši opservacija i vještacenje u vezi psihičkog stanja i uračunljivosti kod osumnjicenih za različita, ponekad i veoma teških krivičnih dijela. Nalaz psihijatara u velikoj mjeri određuje sudbinu osumnjičenih, i veoma mnogo utiče na visinu kazne.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/03/2010 23:55