beats by dre cheap

Kopriva ili žara, i hrana i lijek

Nettle

 

Kopriva ili žara (Urtica dioica, holandski Brandnetel, engleski Nettle) je veoma cijenjena biljka, kako u kulinarstvu (vidi gornji post) tako i kao ljekovita biljka,a upotrebljava se i u industriji (odjeće). Uro, na latinskom znači vatra, i biljka je ime dobila jer izaziva osjećaj pečenja i žarenja (žara). Dlačice na stablu sadrže mješavinu supstanci koje u dodiru sa kožom izazivaju bol, pečenje i svrab, a na koži se formiraju sitni mjehurići, koje zovemo urtike (urtikarija).

Nije baš sasvim jasno, ni dovoljno ispitano , koje su to supstance koje izazivaju reakciju kože. Pretpostavlja se da glavnu ulogu ima mravlja kiselina, ali i acetilholin, histamin, serotonin, te oksalna i vinskosilicilna kiselina.

Listovi žare su bogati u vitaminu C, karotinu, željezu, i vitaminu D. Takođe se nalaze znatna količina silicijeve kiseline, nitrata, i kalijuma. Mlado osušeno lišće je izvanredan izvor bjelančevina, u ishrani koza i kunića.

Najbolje je za konzumpciju brati biljku dok je mlada, i dok su stabljike duge oko 20-tak cm. Ako se bere odraslija biljka, onda se beru samo vrhovi, negdje tri cm od vrha.

Biljka sadrži 1-2% flavonoïden, specialne  glucoside en rutinoside od kojih quercetine, isorhamnetine en kamferolie (kamforno ulje), ali takođe isorhamnetine-3-O-neohesperidoside. U manjim koncentracijama alifatske organske kiseline (chlorogenzuur), ali takođe  hydroxycumarine scopoletine. Samo u velikoj koprivi se pojavljuje 0,03-1,6 % koffie-oylappelzuur .

Kopriva se koristi kao salata, zatim kao supa ili čorba od koprive. Umjesto zelja (špinata) žara se koristi u piti (žarnjača), ili kao ćušpajz.

Čaj od koprive se pravi sušenjem listova i ima gorak ukus. Kopriva “čisti” krv i organizam (blago poboljšava znojenje), ima anti-alergijsko dejstvo, djeluje protiv krvarenja.

Indikacije. – Kožne bolesti, kao naprimjer ekcem – Alergijske manifestacije kao što su sijenska i polenska groznica i astma. Tokom menstruacije da umanji masivnija krvavljenja. – Kod povećane prostate (upotrebljava se korijen).

Biljka potpopljena u vodi stvara miris koji odbija vaši. Alkoholna otopina koprive se koristi za njegu kože glave, kao sredstvo protuiv peruti i masne kose. Poznati su šamponi koji sadrže ekstrakt koprive.

U povrtlarstvu se kopriva može koristiti kao biološko sredstvo protiv raznih biljnih nametnika, vaši i gusjenica. U čistu kantu vode treba na hladnom mjestu potopiti koprivu i držati 24 sata.

Iz stabla koprive su se ranije koristila vlakna za izradu grube tkanine (slično kao pamuk), a kopriva se koristila i kao pomoćna supstanca kod bojenja vune.

Izvor: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandnetel

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/04/2010 20:35