beats by dre cheap

Koliko su opasni antibiotici iz piletine?

Već nekoliko sedmica u Holandiji se priča o opasnostima prekomjerne upotrebe antibiotika kod domaćih životinja, posebno kod piladi. U Holandiji su doktori (u humanoj medicini) primili doktrinu kako su antibiotici opasni lijekovi i da se trebaju davati samo u tačno određenim indikacijama. Zbog toga je ova zemlja u Evropi zemlja sa najmanjom potrošnjom antibiotika, kada se radi o ljudima.

Međutim sasvim druga stvar je kod uzgoja stoke i peradi. Holandija je prva zemlje po upotrebi antibiotika u veterinarstvu, posebno u peradarstvu. Veterinari su često i prodavači lijekova, pa je i to jedan uzrok da se nekontrolisano prodaju i koriste antibiotici kod domaćih životinja. Sami veterinari kazu da su prinudjeni davati antibiotike, jer su cesto zbog infekcije zivoti zivotinja u pitanju. U Danskoj je potrošnja antibiotika kod uzgoja piladi pet puta manja nego u Holandiji, a jedan od razloga je i taj da tamo veterinari ne prodaju antibiotike.

Opasnost prekomjerne upotrebe antibiotika je stvaranje rezistentnih (otpornih) sojeva bakterija. Infekcije uzrokovane ovim bakterijama kod ljudi mogu biti smrtonosne, jer su se bakterije kod životinja “navikle” na čak i najsavremenije antibiotike, i postale neosjetljive kad se lijekovi daju oboljelim ljudima.

Raspravlja se o uvođenju zakonskih mjera protiv pretjerane upotrebe antibiotika u preradarastvu. Holandija je jedan od najvećih evropskih proizvođača piletine. Na 16 miliona stanovnika Holandija ima preko 100 miliona različitih domaćih životinja, peradi, svinja, koza, ovaca, krava ......

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
13/04/2010 16:55