beats by dre cheap

Visoko kraljičino odlikovanje za našeg akademika profesora Kemala Hanjalića

Kemal (Kemo) Hanjalic, Ph.D.) Kemo Hanjalic, PHD - 2005

 

 

 

 

Za kraljičin rođendan običaj je da se dijele odlikovanja zaslužnim građanima u Holandiji. Juče je među deset odabranih odlikovanih građana Delfta bio i naš poznati naučnik, akademik profesor doktor Kemal Hanjalić, koji je dobio odlikovanje Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Od svih odlikovanih jedino je profesor Hnjalic dobio ovako visoko odlikovanje, kojim se moze podiciti i samo mali broj istaknutih Holandjana. Tako naprimjer ovu titulu nosi bivsi generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, ili jedan od najboljih svjetskih fudbalera Johan Cruijff (Krojf).

Ontwerp van Hendrick de Keyser (1618-'20)
Ontwerp van Hendrick de Keyser (1618-'20)  

Ceremonija odlikovanja je upriličena u vijećnici u Delftu (vidi sliku Stadhuis in Delft lijevo). Delft je jedan od najljepših, najstarijih i po mnogo čemu najpoznatijih starih holandskih gradova. Iz njega su potekli mnogi holandski slikarski majstori. Grad je poznat po svjetski čuvenom Delftskom porcelanu. Pored mnogih poznatih licnosti u Delftu se rodio i zivio Levenhul (Antoni van Leeuwenhoek), otac mikrobiologije.U podrumu crkve u centru grada se sahranjuju holandski kraljevi.

Ono po čemu je Delft posebno poznat je svjetski priznat Tehnički univerzitet. Profesor Hanjalić je desetak godina, prije penzionisanja, radio u Delftu kao rukovodilac Thermal and Fluids Sciences in the Department of Multi-scale Physics at TU Delft (1994-2005) .

Prof. Hanjalić je karijeru započeo u sarajevskom Energoinvestu, a onda i na Mašinskom fakultetu u Sarajevu (katedra za mehaniku fluida). Na tom fakultetu je i danas honorarni profesor. Magistrirao (MSc) je na Univ. Birmingham, a doktorirao na Imperial Coillege-u Imniverziteta u Londonu. Rat ga je zatekao na funkciji gostujućeg profesora u Universitet “Friedrich-Alexander”, Erlangen-Nurnberg  (Njemačka) (od 1991), a 1994 je pozvan da bude šef katedre za termiku i fluide na Fakultetu primjenjenih tehničkih nauka Tehničkog Univerziteta u Delftu. Profesor Hanjalić je nakon penzionisanja 2005, sve donedavno bio profesor na prestižnom univerzitetu u Rimu. Pored članstva u akademiji nauka BiH, član je niza nacionalnih naučnih akademija, kao naprimjer Kraljevske britanske akademije, a takođe je i počasni doktor na nekoliko univerziteta. Lani je dobio pocasni doktorat na Univerzitetu Reims,Champagne i Ardene (Francuska), vidi sliku na dnu teksta. I ovih  dana je profesorov program ispunjen putovanjima i predavanjima na raznim svjetskim naučnim skupovima i konferencijama. Opširnu biografiju profesora Hanjalića vidi licnostgodine .

U punoj svečanoj sali Stadhuis (vijećnice) u Delftu, gradonačelnik Delfta gospodin Bas Verkerk (vidi burgemeester van Delft) je prilikom dodijeljivanja ovog visokog odlikovanja (vidi sliku na dnu teksta), dosta pažnje posvetio izlaganju blistave karijere našeg unikatnog naučnika. Između ostalog je naveo da je profesor ustvari njegov kolega jer je akademik Hanjalić početkom osamdesetih godina bio jedno vrijeme gradonačelnik Sarajeva. Nas nekoliko prisutnih Sarajlija i Bosnaca je na ove riječi aplauzom prekinulo izlaganje gradonačelnika. Takođe je gradonačelnik napomenuo da je gospodin Hanjalić bio prije rata i ministar u vladi Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Delfta je, pored profesorovog teoretskog naučnog doprinosa, koji je našao primjenu u praksi, istakao posebno visoke akademske kvalitete profesora Hanjalića. To je rezultiralo u direktnom prenošenju znanja na druge, i dovelo do toga da je na odjeljenju kojim je profesor rukovodio doktoriralo nekoliko desetina studenta iz cijelog svijeta, a i nekolicina iz Bosne i Hercegovine.

Broj pozivnica na promociju je bio ograničen, pa je pored najbliže familije i  holandskih kolega, promociji odlikovanja prisustvovalo i nas nekoliko prijatelja i saradnika u naučno-akademskom klubu “NAUK”. To malo društvo se jučerašnjeg sunčanog i toplog dana okupilo na ručku, gdje je u opuštenoj i veseloj atmosferi, uz šale i ono naše obavezno zadirkivanje, proslavljen ovaj, posebno za bosansko iseljeništvo u Holandiji, izuzetno važan događaj.

DSCF1967

DSCF2261 9213

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
30/04/2010 09:12