beats by dre cheap

Kako stići autom do Vrazove?

Jučerašnji dan je bio siv i kišovit, kiša je neprestano padala. Imao sam jednostavan zadatak, ustvari ponudio sam se mojoj sestri da joj se nađem pri ruci i odvezem je do Doma zdravlja u Vrazovoj. Imala je dogovor kod doktora u tri sata.

Moja sestra stanuje blizu Vrazove, na kraju Kranjčevićeve, ali ipak zbog zdravstvenog stanja nije u stanju da ode pješke. Prići autom do njenog ulaza je nemoguća misija, auta su parkirana tik uz ulaz. Stajem na proširenju  za autobusku stanicu. Nekako se uključujemo u promet. Kod posluge Konzum u Kranjčevićevoj je nemoguć gužva. Auta nadiru sa četiri strane, nema semafora. Tu je jedini izlaz za veliko područje između UNITIC-a i ulice kojom ide tramvaj za Novu stanicu. Nekako prođemo i semafor pored Vojne bolnice i uključim se na Marijin Dvoru lijevo prema gradu. Sad treba obići oko Skenderije, pored Higijenskog i ući u usku Vrazovu. Prilaz Domu zdravlja je okovan, pa se može stati samo u ulici. Sestri traba vremena da izađe, dovoljno da oni iza nestrpljivo trube.

Nekako dođem do parkinga kod Vojne bolnice. To drže borci, zapravo njihovo udruzenje za zaposljavanje. Pustiše me unutra, rampa je dignuta, bez da moram uzeti bon. Nađem mjesto pa se vratim da mi daju bon. Radnik se čudi kako sam prošao bez njega. Na bonu piše da ko ga izgubi plaća 10 maraka. Znači mogli su mi tražiti bon, a kako mi ga nisu dali, onda i 10 maraka.

Kiša pada i ja čekam da me sestra nazove da dođem po nju. To se oteglo više od sata. Kiša malo prestane i ja izađem. Rampa je skoro stalno dignuta i auta uglavnom izlaze. Niko ne plaća, samo mahnu. Gledam, da oni nemaju neke specijalne naljepnice, da li su možda stalni abonenti? Nema niko nalijepnicu. Tu i tamo neka stara austrijska za prolaz autoputevima.

Poslije skontam da se završava radno vrijeme u bolnici i da to vjerovatno izlaze zaposleni u bolnici. Većina ih sjeda u stara auta, zapale odmah cigaretu i razgule kroz otvorenu rampu. Do mene stiže neki veliki Toyota ogroman džip. Ugurava se uz moje auto, ostavlja tridesetak cm. prostora,  iako malo dalje ima dosta praznih mjesta. Kažem mu da imaju tri prazna mjesta, jedno do drugog. Kaže nema veze, glavno je da vozač može ući. Jedan od onih radnika na parking ga oslovi sa doktore, a doktor ode polako prema Magribiji.

Konačno mi sestra javlja da je pregled gotov i da mogu doći po nju. Kaže da ona dođe pješke na parking, a ja znajući  da teško hoda, kažem nek čeka pred Vrazovom. Jest da je to vazdušne linije kojih dvjesta-trista metara, ali valja joj preći jako frekventnu Titovu (kod Doma zdravlja nema prelaza), pa zaobići do Magribije.

Međutim nisam znao koliko sam ja ustvari daleko od nje.  Trebaće mi pola sata da pređem tih dvjesta metara. Sad je rampa predamnom spuštena i radnik je vrlo efikasan da naplati po tarifi. Pitam ga kako onoliki svijet  izađe da ne plati, kaže to su zaposleni u bolnici, plaćaju mjesečno.

Ja bih izašao i skrenu lijevo, ali nema šanse. Auta koja dolaze s desna,sa Gorice su se poredala i ne mrdaju. Ulijećem u lijevu traku (iskoristivsi  momenat kada niko nije dolazio u susret) i onda odmah lijevo pored one stare burekdžinice, pa pored džamije, onda pravo između parkiranih auta uskim prolazom između dva reda parkiranih auta ( a ulica pored željezničkog nebodera) je dvosmjerna , i u Kralja Tvrtka zavijem lijevo i izađem na Marijin Dvor. Ali sad kad uđem na glavnu ulicu kud ide tramvaj nema mi nigdje nego desno, znači u Novo Sarajevo. Moram se uvaljivati mimo svih propisa, pretičem kolonu koja poredana  lijevo čeka za Vrbanju, pa zavijam za 180 stepeni i ulazim u bivšu Brankovu ulicu koja vodi ka Skenderiji. Sad idem mic po mic jedno deset minuta, pa kod Skenderije lijevo opet mic po mic. Konačno mi se otvori semafor kod Higijenskog, ali ne možeš ući, raskrsnica je zatrpana. Nekako proguram na lijevu traku i u Vrazovu. Sestra, koja čeka,  mora preskočiti rampu kojoma je odvojen mali parking uz  Dom, nekako uspije proći pored zabijenih metalnih kolaca, te što je najbrže mogla sjesti, ali nedovoljno brzo da oni iza ne počnu trubiti.

Sad skrećem iz Vrazove ka Marijin Dvoru. Kod hotela “Zagreb” je semafor, upali se nakratko, prođe jedno auto, a nekad nijedno, jer je Titova zatrpana. Nekako poslije desetak minuta program u Titovu, ubacim se u desnu traku, i nakon gužve na Marijin Dvoru, skrenem prije Holiday-a. Uska ulica, s obje strane parkirana auta. Ispred mene ide pješke žena, nema kud skrenuti, a ja ne mogu proći pored nje. Konačno na jednom mjestu malo šire, te nekako tik pored nje. Dolazim do parka ispred sestrine kuće, ali se nema kud skrenuti da ona izađe. Sad opet moram stati nasred ulice i opet čujem nestrpljivu trubu, dok se sestra ne izmigolji sa svojim štapom, kišobranom i medicinskim dosijeom.

Sad će ona pješke kroz park do apoteke, a ja nekako izbijem na onu raskrsnicu kod "Konzuma". Da skrenem lijevo prema Novom Sarajevu, nema šanse. Prinuđen sam skrenuti ponovo ka Marijin Dvoru, probiti se pored UNITIC-a.Hajde mislim, izaći ću na Vrbanju, pa preko Grbavice. Prestrojim se na srednju traku. Ne mrda. Autobus iz Velešića ne može naprijed, zaglavio preko cijele glavne ulice. Vidim da moram desno. Sad iz srednje trake ne možeš desno. Ipak me jedan čovjek propusti. Sad sam konačno na glavnom pravcu, ali gužva je i dalje, i ide se mic po mic. Sve do iza Pofalića. Svo to vrijeme kiša ne prestaje.

Za put od nekih nekih kilometar, tamo i vamo, od kraja Kranjčevićeve do Vrazove, trebalo mi je više od sata.I jako puno adrenalina i benzina. Naravno, neko će reći da i nisam trebao ići autom, moglo se pješke ili taksijem. Pješke može ko može, a u ovom slučaju neko nije mogao. Osim toga i najzdraviji nema kuda da hoda. Trotoar u Kranjčevićevoj je potpuno zauzet autima, a ulica  pored Holiday-a nema trotoara. Taksijem je isto ko i autom. Bolesnima ne može prići auto do ulaza, a Dom zdravlja nema parking. On je izgleda samo za one zdrave, koji svojim nogama mogu doći do njega.

Usput sam napravio nekoliko teških saobraćajnih prekršaja, ali policije nije bilo nigdje. Oni su me elegantno zaustavili iza Blažuja, jer sam zaboravio upaliti svjetla.   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/05/2010 10:34