beats by dre cheap

U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese

Domažlice
Town
Central square

 

Moj kum i kolega radi u jednoj bolnici u Bavarskoj. Bolnica, ustvari sanatorijum za psihosomatske bolesnike, se nalazi u šumovitom sjeverositočnom kraju Bavarske, poznatom kao Bavarska Šuma (Bayerischer Wald). U ovaj kraj se stiže kada se skrene iz Passau-a, Regensburga, ili Nurnberga ( autoputa broj 3), putokazima prema Češkoj. Kroz blagu visoravan prošaranu šumama stiže se u grad Cham, na rijeci Regen (otud ime grada Regensburg, gdje se Regen ulijeva u Dunav). Od Chama vodi put prema češkom Plzenu. To je stari put koji je povezivao nezavisnu Bavarsku sa Bohemijom. Granica između ove dvije nekadašnje države, a sada između Češke i Njemačke se nalazi između Furth in Wald, s Njemačke, i Domažlica, sa češke strane.

Furth in Wald je mali grad smješten u dolini između šumovitih brda. Ima važnu željezničku stanicu, jer se radi o graničnom mjestu. Pet kilometara od grada je granica, koja to više nije.

Evociram uspomene sa kumom, od prije 36 godina. Bila je godina 1974, nekako u isto ovo vrijeme, tada je bilo svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj. Bili smo studenti završnih godina medicine i išli smo na mjesečnu studentsku praksu u Poljsku. Usput smo svratili u Bratislavu i htjeli da posjetimo Beč. Poljski studenti u studentskom pansionu su nas gledali u čudu, kada smo rekli da sutra idemo u jednodnevni posjet Beču. Njima je to bilo daleko, kao Australija. Sa svojim crvenim jugoslovenskim pasošima smo mogli bez viza i ograničenja putovati po cijeloj Evropi. Poljacima, Česima, Mađarima je bila misaona imenica izaći u Zapadnu Evropu.

Te davne 1974. smo bili u kupeu sa nekim starijim češkim bračnim parom. Bili su uznemireni prije dolaska carinika. Onda su pokazali pasoš i neke papire. Kad su prošli i austrijske carinike, njihovoj sreći nije bilo kraja. Očito nisu godinama izlazili, vjerovatno su išli bližoj familiji.

Voz je dugo stajao na graničnoj stanici, a napolju su bili vojnici pod punom ratnom spremom.

Promijenila se vremena, željezna zavjesa nestala, granica ukinuta. Samo mi Bosanci moramo imati vize. Kaznilo nas zato što smo ubijani.

Prelazim tako s kumom, u njegovoj novoj Opel Astri, a da i ne znam gdje je granica. S druge strane su Česi napravili sve što Nijemcima može izmamiti pare. Benzinske pume (benzin je jeftiniji kojih 20 eurocenti), restorani (može se slobodno pušiti), kockarnice, pijaca ko na  autopijaci na Stupu ( Vijetnamci prodaju kinesku robu sa lažnim markama), čak i javne kuće.

Put (obični, kao kad se ulazi u Bosnu) je tek asfaltiran i lijepo obilježen. Prolazimo kroz selo Babylon ( odakle mu to ime?). Kraj je izvanredno lijep, smjenjuju se šume, jezera i livade. To je dio Bohemian Forest, Böhmerwald (njemački) ili Šumave (na češkom), koja se uz granicu sa Njemačkom proteže sve do Austrije. Radi se o ogromnom šumskom bogatstvu, koji je dio UNESCO-ve biosferne rezerve.

 Nakon 17 km dolazimo u grad Domažlice. Ima nešto preko 10000 stanovnika, i poznat  je iz prošlosti kao najzapadniji etnički češki grad (sjevernije su u Bohemiji bili gradovi sa njemačkim stanovnicima). Bio je jedno vrijeme i centar Husita, koji su pod vođstvom Jana Žiške  ( sljedbenika Jana Husa) protjerani iz Plzena. Grad odiše starinom. Stare kuće na glavnom trgu su uređene, fasade ofarbane. Neobican okrugli toranj stare crkve izgleda da je nakrivljen (vidi sliku). Već je šest sati, i prilično je pusto. Lijepo je vrijeme i pijemo kafu na terasi.

Na povratku svraćamo u malo selo Truhov. Na obali malog jezera je lijepo uređen restoran, u starinskom stilu. Gosti su uglavnom Nijemci. Do nas je veliko društvo, naručuju divlje patke i jedu ih rukama.  Ja naručujem pastrmku,  a kum gulaš, koji je usut u izdubljeni okrugli hljeb. Dobio je toliko, da se mogu trojica najesti. Nesmotreno je uvalio kašiku i posuo se paprikašem po pantalonama.

I Nijemci su se precijenili, ostadoše za njima cijele dvije patke.  A onima patkama što plivaju pod prozorom restorana bacismo hljeba. Ne znam da li one stradaju, ili ih hvataju na nekom drugom mjestu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/06/2010 09:50