beats by dre cheap

U Sarajevu preminuo prof.dr. Grujica Žarković , posljednji iz generacije velikih poslijeratnih ljekara u BiH

Sa svog bloga “Sarajevski medicinari – zlatna generacija” prenosim tekst povodom smrti akademika prof.dr. Grujice Žarkovića U Sarajevu je u dubokoj starosti preminuo akademik Grujica Žarković (rodjen 12 aprila 1915). Bio je penzionisani profesor na predmetu Higijena i Socijalna medicina na sarajevskom Medicinskom fakultetu.Takodje je decenijama bio direktor Instituta za Higijenu i Socijalnu medicinu. 

Rijetka je bio osoba, čovjek  koji je gotovo 70 godina radio na dobrobit društva, bolesnih, na unaprijeđenju zdravlja i prevenciji bolesti. Nastupio je u veoma teškim poslijeratnim vremenima, kada je bilo veoma malo ljekara, u vrijeme opšte bijede i higijenske i socijalne zapuštenosti u BiH. Vrijeme kada su zemljom harale neishranjenost, tuberkuloza, sifilis,difterija, tetanus, trahom, trbušni tifus, zarazna žutica, trihineloza itd., u vrijeme kada je vašljivost stanovništva, pogotovu u selima bila normalna stvar. U vrijeme kada se umiralo od danas bezazlenih infekcija kao naprimjer od upale pluća, i kada je smrtnost novorođenčadi bila strahovito česta.

Napisao je nebrojeni broj knjiga i naučnih i stručnih tekstova iz oblasti socijalne medicine i higijene (koji se i danas preko interneta mogu naci publikovani u stranim casopisima jos prije 40 godina, vidi komentar), vodio mnogobrojne programe i međunarodne projekte koji su imali za cilj popravljanje zdravstvene situacije u BiH, odgojio generacije i generacije ljekara i specijalista, magistara i doktora nauka . Imao sam eto sreću da je i meni bio profesor.

Živio je skromno i zdravo, na način kako je podučavao narod kako se treba zdravo živjeti, pa je veoma dugo ostao mladalački vitalan, i dugo vremena se na ovaj ili onaj način bavio se svojom profesijom.

Profesor je bio redovni clan Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Bio je nosilac Partizanske spomenice 1941.

 Danas su u “Oslobodjenju” , veoma emotivno, pomen uvazenom profesoru dali studenti medicine koji su je upisali još davne 1956. Takođe je i Ljekarska komora BiH uputila riječi velikog uvažavanja za pokojnog profesora i kolegu. Bilo je i kolega, pojedinaca, koji su se u novinama dirljivim riječima sjetili velikog profesora, kao naprimjer pomen koji je dao epidemiolog dr Kulenović.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
05/10/2010 09:54