beats by dre cheap

Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?

Mammografie

Već mjesec dana se diže prašina oko odluke jednog osiguravajućeg društva kojom su oni odlucili daneće plaćati usluge liječenja raka dojke kod šest bolnica u Holandiji. Po CZ-u te bolnice ne zadovoljavaju postavljene kriterijume kvaliteta medicinske pomoci.

Osiguravatelj CZ je napravio listu bolnica koje zadovoljavaju savremeni tretman bolesti. Na toj listi su prvo šest bolnica, a nakon korekcije liste, četiri bolnice, dobile nedovoljnu ocjenu.

Glavni razlog zašto su je dobili jeste da nemaju dovoljan broj tretmana, na osnovu čega u CZ zaključuju da nisu ni dovoljno kompetentni u liječenju opake bolesti.

Šest bolnica sa nedovoljnom ocjenom je uputilo zahtijev sudu da se ne objavljuje lista sa imenima tih bolnica. U zahtijevu se navodi da nije osiguravatelj onaj koji treba procijenjivati kvalitet medicinske usluge, nego da za to postoji zdravstvena inspekcija.

Udruženje za borbu protiv raka dojke (Borstkankervereniging Nederland (BVN)), je upozorilo da broj urađenih operacija ne mora biti presudan za kvalitet ukazane pomoći. Udruženje ukazuje da zainteresovane osobe (žene) mogu bolju sliku o kvalitetu pomoći steći, ako na internetu pogledaju monitor liječenja raka dojke, koji je uradilo Udruženje (vidi na:  rak dojke monitor ).

Na bazi 12 postavljenih kriterijuma, od kojih pacijent sam izabira tri, koja su po njemu najvažnija (naprimjer postotak pacijenata sa recidivom tumora, ili brzina kojom se uspostavi dijagnoza, vrijeme ugrađivanja proteze, itd..), pacijent može ustanoviti koja mu bolnica najviše odgovara i koja je preporučena od strane Udruženja.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
15/10/2010 11:06