beats by dre cheap

Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo

Broj malignih oboljenja je stalno u poratu, najviše iz razloga što se sve duže živi, pa zbog toga jedna, od dvije osobe, u neko doba života dobija maligno oboljenje. Novi lijekovi, posebno na bazi onih koji uništavaju krvne sudove u tumorima, imaju kratkotrajno djelovanje i veoma su skupi.

U jednoj sinošnjoj TV emisiji bilo je govora o sve rastućim troškovima hemoterapije, odnosno novih lijekova u liječenju malignih bolesti. U posljednjih deset godina su se udvostručili izdaci za ove lijekove, pa se sada godišnje troši 2,6 milijardi eura.

Do porasta troškova došlo je najvećim dijelom zbog upotrebe nekih novih lijekova. Oni popravljaju kvalitet zivota, ili produzuju zivot, ali za kratko vrijeme. To vrijeme se nekad mjeri samo sa dvije sedmice, ili u najboljem slučajevima sa svega par mjeseci. A tretman tim lijekovima košta od 20000 eura, pa nadalje.

Produžiti nekom život za sedam sedmica, i za to platiiti 40000 eura? Osiguravatelji kažu da moraju postojati granice dokle se može ići. Inače neće biti para za mnoge druge stvari, za pomoć hendikepiranim naprimjer.

Razumjeti je svakog čovjeka, kome produženje života, ili popravljanje kvaliteta života i za jedan dan, predstavlja ogromnu stvar. Ali se mora postaviti i pitanje granica, jer je jednostavno državi i društvu neizdrživo podnijeti toliki finansijski teret. Postavlja se ogromna moralna dilema, od koje se jezi koza: “Isplatili li se za tako kratko poboljšanje investirati toliki novac”?

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/10/2010 09:26