beats by dre cheap

Šta je otkrila NASA? Bakterije koje vole arsen.

Večeras u 20,00 sati po srednjoevropskom vremenu će biti press konfernecija, na kojoj će stručnjaci ove organizacije iznijeti nova otkrića u vezi astrobiologije. Aktuelne su dvije stvari:mogući život na Marsu i na jednom od Saturnovih mjeseca, te važno otkriće u jednom mrtvom jezeru u Americi. Tamo je jedna naučnica NASA u vodi (jednog jezera) u kojoj ne postoji život zbog velike količine arsena, otkrila u mulju bakteriju koja u građi svoje DNA nema fosfor, nego arsen. Do sada se smatralo da je za život neophodno postojanje šest elemenata koji izgrađuju DNA svakog bića. To su kisik, vodik, ugljik, azot, sumpor i fosfor. Arsen je po hemijskim osobinama sličan fosforu.

Otkriće bi moglo imati dalekosežne posljedice, jer bi moglo ukazivati da život može postojati i u drugačijoj formi nego onoj na koji smo mi navikli. Takva živa bića postoje vjerovatno čak i na Zemlji samoj ( a nismo se navikli da ih primjetimo), a pogotovu na nekoj od više milijardi zvijezda, za koliko se pretpostavlja da ih postoji.

Istovremeno je jutros objavljeno da su naučnici zahvaljujući sve jačim teleskopima otkrili da postoji mnogo više zvijezda nego što se pretpostavljalo. Dobar dio tih zvijezda su veličine našeg Sunca, i tamnog su izgleda, izgledaju kao ugašene zvijezde..

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
02/12/2010 09:24