beats by dre cheap

Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini

Karakteristican cvijetni kraplap, tradicionalna odjeca prodavacice haringi  u Spakenburgu

Općinsko vijeće male općine Bunschoten-Spakenburg (provincija Utrecht) je odbacilo prijedlog Wildersove antiislamske PVV stranke o zabrani nošenja burke. Wildersova partija je podnijela prijedlog u cilju “poboljšanja sigurnosti  stanovnika na ulicama”. Sve partije u vijeću, osim Wildersove, su jednoglasno glasale protiv prijedloga.

Opština je inače poznata kao veoma konzervativna hrišćanska sredina. U nekadašnjem ribarskom selu Spakenburg šezdeset posto stanovnika ide redovno u crkvu. ChristenUnie (Hrišćanska Unija) je najveća partija u opštini. Pričalo se da su stanovnici toliko konzervativni da se ne daju vakcinisati, niti imaju televiziju u kućama, što ustvari nije tačno.

Istina je da su veliki otpori protiv nevjenčanog zajedničkog življenja. Od onoga kome djevojka zatrudni, očekuje se da je oženi. Homoseksualnost se smatra tabuom, i mnogi opštinski službenici su tokom 2008 odbili da vjenčaju istospolne partnere. Rođeni u selu rijetko ga napuštaju, pa se bračni parovi uzimaju iz samoga sela. Zbog toga veliki broj stanovnika ima isto prezime, pa se stanovnici prepoznaju po nadimcima.

 Nemješanje sa drugima dovodi i do većeg broja nekih nasljednih bolesti, pa tako postoji i Spakenburška bolest ( benigne recidiverende intrahepatische cholestase), veoma rijetka benigna bolest jetre, koja se u ovom selu javl;ja u daleko većem procentu nego u ostatku Holandije . U selu je postojala i tradicionalna odjeća za žene (kraplap), koju danas nose još samo neke starije žene.

Kao i još neka bivša ribarska sela (Urk, Voleendam) i Spakenburg je sada siromašno selo, u kome kod omladine ima veoma dosta problema sa alkoholom i drogom.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
10/12/2010 10:56