beats by dre cheap

Putujući Bosnom i Hercegovinom: Od Sarajeva do Neuma. Dio prvi: Ulicom Zmaja od Bosne

 

Svima žiteljima Sarajeva je put do mora najvažniji put iz Sarajeva. Većina građana glavnog grada BiH je najmanje jednom godišnje putovala i srecom opet putuje autom, vozom ili autobusom, do Makarske, Ploča, Neuma, Splita ili Dubrovnika. Mnogi su otišli iza rata daleko od Sarajeva i ne dolaze više, ili dolaze vrlo rijetko.

Za proteklih petnaest godina se na ovom putu mnogo toga promijenilo, a dosta je ostalo i isto. U ovim zimskim danima, kada smo mnogi okovani snijegom, pokušaću da čitaoce podsjetim na glavne tačke, nekih malo više od dvjesta kilometara puta od centra Sarajeva do Neuma. Šta je ostalo isto kao prije dvadeset godina, a  šta se promijenilo? 

Dio prvi: Ulicom Zmaja od Bosne od Marijin Dvora do Pofalića 

 Nekadašnja ulica Vojvode Radomira Putnika, se sada zove Zmaja od Bosne. To je najvažnija gradska arterija,  bulevar ustvari, sastavljen od dvije široke ulice svaka sa po tri kolovozne trake.  Ona se prostire do Otoke, gdje se promjenivši ime u Bulevar Meše Selimovića, produžuje ka Ilidži.

Pokušaću da opišem najvažnije stvari, na nešto širem okruženju ove aorte Sarajeva, u ratu poznate kao Aleja Snajpera. Prije dvije godine je temeljito promijenjen i uređen kolovoz na oba pravca, pa se sada ovom velegradskom ulicom vozi veoma udobno. Naravno, ako se izuzme čudno i neshvatljivo ponašanje pojedinih vozača, koji neprekidno prelaze iz trake u traku i stalno koče.

Marijin Dvor je srce Sarajeva , njegov je finansijski, politički i trgovački centar. Marijin Dvor se ipak promijenio i izrastao u pravi centar velegrada. Pored dva od ranije poznata, a iza rata potpuno obnovljena  UNIS-ova nebodera (sada  UNITIC-a)poznatijih kao  Momo i Uzeir, te poznatog hotela Holliday Inn, izgrađenog za potrebe ZOI, (Holliday Inn ), velegradskom izgledu Marijin Dvora doprinijela je obnovljena zgrada zajedničkih organa BiH, te nekoliko potpuno izgrađenih modernih zgrada.

Sa desne strane, kada se krene od četvrtaste austrijske zgrade zvane Marijin Dvor (vidi sliku na dnu)  nakon katoličke crkve Svetog Josipa, te raskrsnice ka UNITIC-u, izrasla je velelijepna bijela zgrada Trgovačko-poslovnog centra   ALTA  , koji je nedavno otvoren, i u kome je između ostalog velika nova oprodavnica       “ Merkator-a”.  U podzemnoj garazi ima mjesta za 200 vozila.Iza nje je sada slijepa ulica, nekadašnji Bulevar Borisa Kidriča, kojom je išao tramvaj za Novu stanicu. Ova ulica je najvećim dijelom pretvorena u parking hotel “” Hollday Inn””, i ona vodi do zgrada i prodavnica u Kranjčevićevoj.

 Iza već pomenutog olimpijskog hotela, uz sami kolovoz ostala je stara stambena kuća, a do nje je ostala i stara velika zgrada Tehničke škole. Iza ove monumentalne građevine tramvaj jedinica skreće u ulicu Halida Kajtaza, koja sada vodi ka Novoj stanici, i dalje ka Velešićima. U planu je skoro proširenje ove ulice, koja ima dupli kolovoz, ka izlazu iz grada god gradskog groblja Bare. To je takozvana Prva transverzala, koja ce se na drugu stranu prosiriti na Grbavicu. U njoj su sa desne strane napravljene dvije velike nove zgrade, jedna je još neuseljena, a ona druga, koju je pravio “” OKI” je nedavno uselila Kuvajtska ambasada.  Cijelu lijevu stranu ove ulice prema Novoj Stanici zauzima kompleks nedavno otvorene i useljene Američke ambasade.

Lijeva strana ulica Zmaja od Bosne na Marijin Dvoru počinje na mjestu nekadašnje stare Fabrike duhana, odnosno preduzeca " Veletrgovina" kod mosta Vrbanja, gdje se sada takođe podiže veliki stambeno-poslovni centar. Odmah preko ulice (sa koje su nekada polazili dvospratni autobusi za Ilidžu,i  nekada davno bila kafana “ Tilava”) je kompleks modernih  zgrada nekadašnje Skupštine Republike BiH, i uz nju neboder Republičkog Izvršnog Vijeća. Obje zgrade, a posebno neboder, su u toku rata pretrpjele ogromna razaranja, a neboder je najvećim dijelom izgorio. Zahvaljujući donaciji Vlade Grčke zgrade su obnovljene, i posebno je neboder dobio još ljepši izgled ( naveče je izvanredno lijepo osvijetljen). Ove zgrade sada su prostorije Zajedničkih organa BiH, a cijeli trg ispred njih nosi ime “Trg Bosne i Hercegovine”.  

Dalje prema zapadu sa lijeve strane su Filozofski fakultet i Zemaljski Muzej, koji su nakon ratnog stradanja obnovljeni i izgledaju kakvi su i ranije bili. Nekadasnji Vojni muzej, iza Zemaljskog muzeja se sada zove Istorijski ,muzej BiH. U njegovom dvorištu ( u kome ima neki stari tenk i nekoliko topova) je planirana izgradnja savremenog muzeja Ars Levi. Sa Marijin Dvora se pored ovog muzeja izlazi pješačkom stazom na Vilsonovo šetalište, i preko interesantnog visećeg mosta se izlazi na Grbavicu i šetalište Aleja Lipa, na lijevoj strani Miljacke.

Uz  Istorijski muzej je napravljen novi   stambeno-poslovni kompleks Importanne . Iza njega sa izlazom na Vilsonovo šetalište se gradi nova zgrada Turske ambasade. Do Importanne-a je nova staklena zgrada Reiffaisen banke. U njoj je smjestena i Spar Kasse. Te su zgrade nastale na prostoru nekadašnjeg Unioninvesta. U nastavku su ostale dvije niske stare jednospratnice u kojima je Saobraćajna policija Kantona, te ured za izdavanje pasoša.

Od ulice  Kalida Kajtaza, s desne strane, umjesto nekadašnje Kasarne Maršala Tita je sada  Američka ambasada, a iza nje u preostalim zgradama kasarne je kampus Univerziteta.  Ispred jedne od preostalih  zgrada kasarne, skoro uz trotoar  ulice, još uvijek postoji bista Maršala Tita, gdje  se okupljaju Titovi poštovaoci na nekadašnji Dan Mladosti. Do planirane Druge Transverzale, nekadasnje ulice Bratstva-Jedinstva (koja se sada zove ulica Hamdije Čemerlića, i koja vodi desno ka Pofalićima, a lijevo pored Ekonomske skole na Grbavicu) je nekoliko zgrada koje su bile tu i odranije, u jednoj su prije bile prodajne prostorije ” Zastava auta”.To znaju svi koji su kupovali Juge i Stojadine.

Sa lijeve strane je zgrada Prirodnomatematičkog fakulteta, koja se razlikuje samo po tome što je na njoj ogromna reklama za toalet papir “Violeta”.

(Nastaviće se )

Building of the Government of Bosnia and Herzegovina
Zgrada Marijin dvora; razglednica iz 1895.

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
19/12/2010 20:27