beats by dre cheap

Od Sarajeva do Neuma (8): Konjic i Jablaničko jezero

 Konjic foto  harun54

Uska riječna sutjeska riječice Trešanice )se konačno malo proširuje, pa tu s desne strane počinju konjički industrijski objekti. Sada je tu izgrađen moderan Tržni centar, a od ranije postojeće fabrike uglavnom ne rade. Rječica je odavde pa sve do ušća ograđena kamenim nasipom.

Nakon prvih zgrada, na svega stotinu metara, put odjednom dolazi u sami centar grada Konjica (foto ). Tu je glavna gradska raskrsnica, uređena semaforima. Lijevo se ide pored Neretve, kroz čaršiju do stare , nedavno obnovljene ćuprije (foto ). Desno se preko mosta na rijeci  ide u dio grada na desnoj obali, te na željezničku stanicu (foto ). Pravo, preko mosta preko Neretve se ide kroz grad, dalje prema Mostaru. Tu je i raskrsnica, gdje se lijevo skreće za Boračko jezero, Glavatičevo, odnosno za polazne tačke za sve popularniji rafting na Neretvi.

Konjic je smješten između obronaka Prenja i Bjelašnice (Džepska planina, krajnji jugozapadni dio Bjelašnice, vidi foto ), u dubokoj uvali (grad je na samo 250 metara nadmorske visine). To je jedan od najljepših gradova u BiH (foto ). U Konjicu se ima šta vidjeti, nekoliko džamija, katolička i pravoslavna crkva, stara ćuprija sa dućanima oko nje, nekoliko nekropola stećaka, zbirka drvorezbarnog namjestaja, te jedinstven Titov podzemni bunker. Vidi spomenike u Općini Konjic (Opcina Konjic )

Od samog grada počinje akumulacija Jablaničkog jezera.  Nekada pitoma i plodna dolina, bogata voćem, posebno trešnjama, je nakon izgradnje brane u Jablanici pretvorena u akumulaciono jezero (foto ). Nivo vode u jezeru je jako promjenljiv, pa su veoma često obale jezera široke blatne plohe.

Od Konjica put ka moru vodi lijevom stranom jezera. Put je uži i u znatno lošijem stanju nego dionica do Konjica. Kod Čelebića put prolazi ispod pružnog nadvožnjaka, koji je produžetak pružnog mosta (foto) , gdje pruga prelazi sa desne na lijevu stranu jezera. Stara uskotračna pruga je do izgradnje brane kod Jablanice išla desnom stranom Neretve, presjecala Ramu i ulazila u Jablanicu sa sjevera. Izgradnjom brane 1954 godine ( vidi slike izgradnje brane na zeljeznice forum ) pruga je prebačena na lijevu stranu, a voz je dugačkim tunelom ulazio u Jablanicu. Sadašnja trasa pruge prolazi najvećim dijelom kroz tunele. U Čelebićima je nedavno napravljen novi drumski most koji povezuje put sa selom Lisičići na desnoj obali (vidi panoramio foto ).

Vratimo se našem putu ka Neumu. Odmah iza Čelebića je tunel. Ako se neposredno iza tunela skrene desno, dolazi se na parking  jedne privatne pekare. U pekari na drva se peku somuni, hljeb, pite (ispod sača). Posebno su popularni somuni sa kajmakom.

Put pored jezera vijuga pored kuća i vikendica. Nakon rata su novonastali bogataši izgradili prave hotele, sa plažama. Ima i par kampova i dobrih restorana.

Pred Ostrošcem put pravi veliku krivinu. Tu se odvaja put za Buturović polje, koji prelazi preko jezera starim željezničkim mostom. Odatle se može lošim planinskim putem dolinom Neretvice (izvor Neretvice)  između srednjebosanskih planina Zec i Lopata stići do Dusine (Dusina), odnosno dalje do Fojnice ili Kreševa. Ova alternativna veza Hercegovine sa Srednjom Bosnom , koja je u prošlom ratu imala veliku važnost.

 U Ostrošcu takođe ima pekara na drva, starija od one u Čelebićima. Ranije se nije imalo gdje stati da se kupe somuni, pa se stvarala gužva na putu. Sada ima proširenje puta, gdje se može parkirati.

Nakon Ostrošca put prolazi kroz tunele i vijadukte. Građevinskim zahvatima neposredno pred rat su ublažene krivine, rekonstruisani su tuneli i vijadukti, pa se sada putuje prilično udobno. Pred Jablanicom put ostavlja jezero i ulazi kod Papratskog u tunel. Jablanička brana  jezero, koje se širi i duž toka rijeke Rame, se sa puta  ne vide.

Kad se izađe iz tunela put se naglo spušta prema desno. Tu postoje tri trake, dvije su sa suprotnog pravca, gdje je uspon. Neposredno pred Jablanicom je s desne strane poznato mjesto za odmor, restoran sa vodenim ražnjem na kome se peku janjci. Odavde, pa do kraja Donje Jablanice ima desetak restorana, gdje se prodaje pečene janjetina. Ispod puta, prije mosta preko Neretve, je sa lijeve strane električna centrala.

Prelaskom preko mosta na Neretvi (koja je ovdje u kratkom dijelu iza brane opet u svom prirodnom koritu) ulazi se u Jablanicu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
31/12/2010 10:03