beats by dre cheap

Putujući od Sarajeva do Neuma (10): Mostar

 Mostar - kišovit  jesenji dan

door dževad hadžihasanovi…

U Bijelom Polju su prije rata bili veliki zasadi vinograda.  Veoma razvijeni poljoprivredni kombinat “Hepok”” proizvodio je čuvena vina Žilavku i Blatinu. Poslijeratni privatnici u Hercegovini rijetko su dostigli kvalitet predratnog “državnog” vina. Sada su još uvijek vinogradi zapušteni, prolazi se kroz rijetko naseljeni kraj, koji je tokom agresije potpuno uništen. Pored puta su provizorni kiosci u kojima se prodaje sezonsko voće, breskve, lubenice, dinje, a poslije smokve. U proljeće je ovdje izvanredno lijepo, kada ozeleni dolina, a vrhovi Veleža su još uvijek pod snijegom (foto ).

U mjestu Potoci put pravi oštru okuku nadesno. Tu je s desna i potpuno obnovljena katolička crkva. Pored puta nekoliko prodavnica i kafana, benzinska pumpa. Iznad puta na žicama visi nekoliko hrvatskih zastava. Ovdje se treba posebno paziti, brzina je ograničena na ispod 50 km, a sakriveni policajci su nemilosrdni sa kaznama. Nekad nam je ovdje, dok smo sa malom djecom išli na more, bila odmorna tačka. Pored puta je bila neka šumica sa lijepom hladovinom. Sada nema tog drveća.

Ljeti u Bijelom polju udari hercegovačka vrućina, a po obroncima Veleža su česti požari. Ne može se reći šumski, jer smo šumu ostavili iza sebe, kad smo otšli iz Konjica. U Hercegovini gori makija, iliti nisko žbunje.

Ulazimo u Vrapčiće (foto ), predgrađe Mostara poznato nekad po predionici pamuka. Fudbaleri Veleža protjerani sa svog gradskog stadiona pod Bijelim Brijegom igraju prvenstvene utakmice na provizornom terenu u Vrapčićima (vidi stadion Vrapcici ). S lijeve strane je veliki tržni centar “Merkur”. Neretva je u Vrapčićima opet obuzdana (foto jezera ), ovaj put branom Hidroelektrane “Mostar” koja se nalazi neposredno ispod Vrapčića, odnosno u Raštanima, preko Neretve (panorama ).

Prije raskrsnice za obilanicu oko Mostara s desne strane je novo naselje niskih kuća, te nekoliko fabričkih hala. Na raskrsnici se desno skreće u centar, mi idemo pravo. Put se penje nekih kilometar, ukazuje se panorama grada (stari Mostar ). Na brdu Hum prekoputa, upadljivo ogromni krst nadvio se nad grad (brdo Hum ). Neproporcionalno veliki toranj crkve strči iznad starog dijela grada.

Godine 1944 prošao sam ovim putem, grad je tada djelovao sablasno. Svi mostovi su bili porušeni, kao i sami centar grada. Dosta toga je sada obnovljeno, ali je Mostar ostao kao omanđijan vještičijom kletvom, i nikako da se probudi iz paralize. Stanovništvo Mostara se prepolovilo, i u osnovi podijeljeni grad nikako da stane na noge.  Ruševine od ratnih dejstava su još uvijek vidljive (foto )

Mostar. 

foto fulop57

Upis u UNESCO-ovu baštinu svjetskih kulturnih dobara je više nego opravdan. Naravno da se mi uvijek potrudimo da sve što je lijepo pokvarimo, pa tako je i betonska gromada “novog” hotela “Ruža” učinila da upis dođe u pitanje.

Stari most i kompleks starih zgrada oko njega (te azurno zelena Neretva (Neretva ) su za mene najljepše mjesto u Bosni i Hercegovini. Pod mediteranskim suncem ta ljepota , bjelina kamena  i kontrast  boja neba, brda i rijeke djeluju nestvarno lijepo.

Iako zvanično nije, Mostar je podijeljeni grad. Većina stambenih i upravnih  zgrada i privrednih objekata ostala je na desnoj strani Neretve, među njima i mostarska bolnica (nova bolnica ). Nekada veliki privredni objekti su potpuno propali, slika koju srećemo cijelim tokom našeg putovanja. Mostar je bio poznat po suživotu različitih religija, pri čemu je svako dao nešto od svoje isključivosti. Posebno za mostarske muslimane se smatralo da “nisu bili nikakvi muslimani”. Pa ipak i danas su se sačuvala stara prijateljstva , koja nekada bukvalno traju i do groba (vidi foto )  

 Na samom vrhu obilaznog puta, s lijeve strane, na mjestu gdje je bila pravoslavna Saborna crkva još uvijek je prazna ledina, ustvari postoje kameni ostaci (foto ).

 Put se sada spušta ka južnom dijelu grada, pored muslimanskog mezarja. Onda pravi okuku na desno, i spaja se sa cestom koja dolazi iz grada. Na izlazu iz grada napravljeno je takođe nekoliko modernih trgovinskih centara. S lijeve strane se odvaja put za Blagaj, Vrelo Bune i Nevesinje.

Idući put ćemo obići Bunu i Bunicu.

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
05/01/2011 10:24