beats by dre cheap

Putujemo od Sarajeva do Neuma (11): Buna i Bunica, Međugorje i Počitelj

 Bosnia

door Bercsényi Miklós

Napuštamo Mostar i idemo kroz polje, pravo na jug. S lijeve strane se skreće za Blagaj, Nevesinje i Gacko. Tim putem se prolazi i kroz Podveležje (foto Podvelezje). To je jedan od najsiromašnijih krajeva u BiH. U Podveležju su živjeli stočari nomadi, koji su svoje ovce vodili ljeti na ispašu na Bjelašnicu. O njihovom putovanju je snimljen veoma lijep dokumentarni film. Kao student medicine dolazio sam u ova sela. Medicinski fakultet u Sarajevu je organizovao stalne posjete studenata medicine ovim siromašnim ljudima, u cilju unaprijeđenja zdravlja (na inicijativu profesora Smajkica). Najveće od tih sela, niskih kamenih kuća, je selo Kokorina. Izvanrednu fotografiju Podvelezja vidi i ovdje

Malo dalje, s desne strane skreće se za fabriku “Aluminijum”. Jedna od rijetkih fabrika koja radi i iza rata, mada opterećena radničkim nezadovoljstvom. Nacionalizam je napravio razliku među radnicima, pa neki prijašnji radnici ne mogu da rade.

Pored aerodrome s lijeve strane brzina je ograničena na 60, vozi se uskim putem, skoro stalno u koloni. Mostarski aerodorm je skoro bez posla. Avioni, koji voze putnike čija je krajnji cilj Međugorje slijeću u mnogo dalji Dubrovnik ili Split.  Pored puta na desnoj strani je obnovljeni veliki vinograd, a malo dalje od njega novo naselje privatnih kuća. Ovo naselje, kao i nekolicina drugih, dobilo je ime po imenima hercegovačkih moćnika, koji su ih izgradili za one koji su milom (nagovorom) ili silom ostavili svoja ognjišta. Još uvijek je to neuređena ledina, samo redovi kuća bez drveća i hladovine. Mogu misliti kako je ovdje boraviti za ljetnjih vrućina.

Dolazimo na raskrsnicu za Stolac , (Ljubinje i Trebinje). Put do Stoca vodi preko Hodbine, Rotimlja, Hodova. Kad se skrene lijevo prema Stocu, onda se može sa dosta sreće skrenuti pravim putem lijevo prema Buni, za koju ovdje ne postoji putokaz. Ide se veoma uskim i krivudavim putem pored rijeke Bune čije je vrelo udaljeno nekih pet kilometara od glavnog puta. Uz put su lijepe kuće i vile, a  sam put je u očajnom stanju, uzak, izvijugan i pun rupčaga.

Nakon tri kilometre se put spaja sa onim širokim putem za Blagaj (foto ), pa se onda širokim putem brzo stigne u ovaj gradić (foto ), poznat po izvoru rijeke Bune i Tekiji (Blagaj) kod samog izvora (foto ). Ispod izvora pored rijeke je nekoliko dobrih restorana, gdje se može pojesti svježa pastrmka iz Bune. Na visokoj stijeni visoko  iznad vrela se vide ostaci tvrđave i starog grada Herceg Stjepana  (foto ). Ovo kraško vrelo je izvanredno lijepo i neobično mjesto, mjesto koje pobuđuje na razmišljanje, pa nije ni čudo da su derviši tu napravili svoju tekiju.

 vrelo Bune

Rijeka Buna, koja je i sama veoma kratkog toka ima i svoju lijevu pritoku Bunicu (foto ), koja takođe izvire iz kraškog vrela podno stijene. U narodu postoji izreka :”Obišao i Bunu i Bunicu”, za nekoga ko je se nahodao i video svijeta.

Put dolinom Neretve, njenom lijevom stranom, prolazi uskom dolinom, ukopanom u hercegovačkim niskim brdima, koje se zovu Rudine.  Pruga prolazi desnom stranom. Neretva je ovdje slobodna rijeka i veoma je lijepa sa svojim brzacima i slapovima, i svojom azurno-zelenom bojom (foto Neretve ). Na drugoj strani je naselje Dretelj. Dretelj je poznat kao mjesto gdje je u posljednjem ratu  bio koncentracioni kamp HVO kroz koji je prošlo par hiljada civila Bošnjaka.

Danas ne bi niko rekao da je to bilo mjesto ljudskih patnji. Pojedine kuće i vile su veoma lijepe i imaju bazene pred kućama. Ovdje na Neretvi ima i dosta ribolovaca.

Put nas uskoro uvodi u mjesto Žitomisliće. Donji tok Neretve je mjesto dodira kultura i religija, bolje rečeno sukoba religija, što se moglo i vidjeti iz dosadašnjeg opisa putovanja. To je ustvari dodirna tačka ljudskih tektonskih ploča. Znamo da zemljotresi nastaju udaranjem tektonskih ploča zemljine kore jedne od drugu, na mjestima njihovog dodira. Tako su i ovdje nastajale katastrofe izazvane postupcima ljudi, često ustvarima potpuno neljudskim postupcima. Na svega par kilometara su pravoslavni manastir, crkva u Međugorju i džamija u Počtelju. Rijetke su takve prirodne ljepote, kao ovdje, i istovremeno takvi grozni sukobi ljudi samo zbog drugačije vjere.

Od Žitomislića se odvaja put desno put za Čitluk (foto ) , a u produžetku je  Međugorje (foto ). Oko Čitluka ima dosta vinograda i privatnih vinarija.  Međugorje je jedno od najposjećenijih mijesta u BiH, mjesto ukazanja Gospe ( <Medjugorje ) . Ukazanje gospe je ekonomski unaprijedilo ovaj kraj.

U samim Žitomislićima je pravoslavni manastir (foto ), koji je izgorio u posljednjem ratu, a poslije je obnovljen. Ovdje treba voziti veoma oprezno, brzina je ograničena, a kontrole skoro stalne. U polju pored Neretve je obnovljen veliki vinograd ( foto  ).

Nakon vijugavog puta i nekoliko tunela odjednom se ukaže na brdu iznad puta počiteljska kula, poznata kao sahat kula  (foto ). Na kuli je u ratu postavljen kriz, koji je bio i dugo godina iza rata, pa je onda sklonjen. Počitelj je stari grad koji se stepenasto diže od Neretve do vrha brda nekih stotinjak metara (foto ). To je grad orijentalne arhitekture,  sa starim kućama (od kojih je najpoznatija kuća bega Gavrankapetanovića) i džamijom u centru. Prije rata je to bilo stalno naseljeno i živo mjesto. U koje su svraćali brojni turisti. Posebno je bio poznat po najvećoj likovnoj koloniji u Jugoistočnoj Evropi.  (Pocitelj ). Većina stanovništva (Bošnjaka) su iselili početkom rata, a grad je doživio teška razaranja. Počitelj je u daljoj prošlosti  imao stratešku važnost jer je iz njega kontrolisana dolina Neretve do hrvatske granice, kao i put iz Istočne Hercegovine dolinom Bregave od Stoca do Neretve.

Iza par okuka na pragu smo ravnice, u kojoj su Čapljina, Metković, delta Neretve, a ni more nije daleko.

 Idući put: Hutovo blato i kraj putovanja : dolazak u Neum

 

foto cosic4

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/01/2011 09:38