beats by dre cheap

Putujemo od Sarajeva do Neuma (12): Gabela, Prebilovci, Hutovo

 The Hutovo Blato Nature Reserve 

 Hutovo Blato, foto  zbynda

Nakon par kilometara dolazi se u Tasovčiće, zapravo na raskrsnicu, kojom se desno preko Neretve ide u grad Čapljinu. Naziv mosta “dr Franje Tuđmana” (foto ) je izazvao dosta diskusija.Lijevo od raskrsnice  put vodi dolinom Bregave kroz selo Prebilovci ka Stocu. Prebilovci su nastanjeni srpskim stanovništvom, koje je doživjelo velike žrtve u II sv. Ratu. U posljednjem ratu selo je zapaljeno, a stanovnici su pobjegli. U posljednje vrijeme se vratilo nešto žitelja i obnovljena je crkva i nekoliko kuća.

Od Prebilovaca se dolinom Bregave ide ka Stocu. Prije Stoca je najveca i najljepsa nekropola stecaka u BiH  Radimlja .

U Čapljini su ruine rimske vile Mogorjelo ( Mogorjelo). To je jedan od najbolje sacuvanih  ostataka rimske kulture na području BiH. Vila je napravljena sredinom prvog vijeka. Napravljena je kao zgrada (ekonomija) za uzgajanje i skupljanje voća i povrća (villa rustica fructuaria ), kojima se snabdjevao obližnji grad Narona. Uz zgradu ekonomije bila je i zgrada za stanovanje (villa rustica habitatoria). Vila je mjenjala vlasnike i funkcije, u četvrtom vijeku je bila državno vlasništvo. Današnji ostaci građevine su iz četvrog stoljeća.

Kroz Čapljinu protiče rijeka Trebižat, koja ima kraški tok i pravi poznate vodopade u Kravici. Uz Trebižat put vodi ka Ljubuškom, i dalje ka Vitini.

 slapovi Kravice/waterfalls  of Kravica

Sa lijeve strane ispod puta prolazi rijeka Bregava. Stotinjak metara uzvodno je stari turski most, zličan onome u Mostaru (foto ). Most sada ne služi ničemu, i u lošem je stanju.

Poslije mosta se ulazi u selo Klepci. Odavde se odvaja put lijevo ka Hutovom Blatu i Karaotoku. Ovdje je put prav, ali prolazi između kuća i česte su kontrole brzine. Iza obnovljene džamije u selu Klepci odvaja se uzak put prema Gabeli, mjestu na desnoj obali Neretve. Put prelazi preko starog željezničkog mosta. Odatle se može lijevo ići na granični prelaz Gabela, u slučaju da je glavni prelaz u Doljanima opterećen. Ljeti je to čest slučaj.

Gabela je jedno vrijeme bila poznata u štampi jer je Roberto Salinas Price ,meksički filolog, 1985 godine objavio knjigu Homer's Blind Audience. U toj knizi je  izjavio da je stara  grčka Troja bila locirana u Gabeli.Svoj zaključak Salinas je izveo na osnovu opisa mjesta Troje u epu Ilijada, koji po njemu u potpunosti odgovara lokaciji i izgledu Gabela. Gabela, mjesto na granici Hercegovine I Dalmacije je imala burnu prošlost (http://en.wikipedia.org/wiki/Gabela ).

 Ispod brda u Gabeli je Gabelsko polje, u kome je granica općine Čapljina sa općinom Metković u Hrvatskoj. U Gabeli je tokom posljednjeg rata bio logor (vidi Gabela camp) kojim je upravljala vlast Herceg Bosne, i HVO. Kroz logor je do 1993 prošlo 1100 ljudi, uglavnom Bošnjaka.

Da se vratimo našem putu. Na kraju naselja Klepci je sa desne strane puta dobar restoran gdje se odavnina mogla jesti jegulja. Put prelazi riječicu Krupu koja otiče iz Hutovog blata. Krupa je duga devet kilometara. Unikatna je po tome što ovisno od nivoa Neretve voda u njoj može oticati i u jednom i u drugom pravcu. Hutovo blato je , ustvari močvara između krških brda. Nastaje odlijevanjem vode iz pet kraških jezera, od kojih je najveće  Deransko jezero, ili Gornje Blato. Voda u ovo jezero dolazi od podzemnih voda Trebišnjice. Hutovo blato je poznato je kao prirodni rezervat ptica, i kao takovo je zaštićenood 1995 kao prirodni rezervat. Zabranjen je lov i  ribolov, a dozvoljen samo foto safari. Većina ptica, čak oko 200 vrsta, se skuplja tokom migracija, u zimskom periodu.

Nakon velike okuke udesno u mjestu Dračevo, i kratkog uspona put prolazi pored moderne katoličke crkve, koja je dugo vremena bila jedna od najmodernijih crkvi u BiH. Iza same crkve je raskrsnica kojom se lijevo skreće ka Neumu, Stocu, i selu Svitavi na obali Hutovog blata. Put ka Metkoviću nastavlja par kilometara, do graničnog prelaza Doljani.

Mi ćemo nastaviti kroz Hercegovinu. Nakon što skrenemo ka Neumu put se blago i vijugavo penje ostavljajući ispod nas Hutovo Blato. Ranije je ovuda išla uskotračna pruga od Čapljine, kroz Popovo Polje, do Trebinja, Dubrovnika, a jedan krak je išao i do Herceg Novog i Zelenike u Boki Kotorskoj. Taj dio je bio u sastavu BiH sve do 1948 godine.

Put ka Neumu prolazi pored sela Hutova, za koje se odvaja slijepi krak puta. Selo Hutovo je skoro potpuno napušteno (vidi pjesmu Hutovu ). U njemu su ostaci kule Mehmed- bega Rizvanbegovića (foto ) . Kada se iz Hutova spusti istočno ka Popovom Polju dolazi se na Hutovo jezero i Treštenicu. Hutovo jezero je vještačko akumulaciono jezero, odnosno gornji kompenzacioni bazen HE Čapljina. (foto ). Hidrocentrala Čapljina je jedinstveni građevinski poduhvat Elektroprivrede BiH, a elektrana je danas u vlasništvu JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna (foto ). Ona koristi vode Trebišnjice, koje se kroz Popovo Polje dovode posebno izgrađenim kanalom, te se propuštaju kroz devet kilometara dug tunel ukopan u kraškim stjenama. Upravna zgrada,  energetska hala i dva generatora su smješteni duboko ispod zemlje, a do njih vodi pristupni tunel dug 600 metara.

Ispod planine Žaba put se vijugavo spušta u selo Gradac, koje se nalazi u manjem kraškom polju, pa ima nešto vinograda. Odatle se blagim nagibom put spušta prema Neumu, u koji ulazi križajući se sa Jadranskom magistralom.

Iduci put : Neum i kraj putovanja       

   

Slapovi Kravice, foto  Jadranko Katavić

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
10/01/2011 13:33