beats by dre cheap

Subotom o riječima : Blaženi

Ivan Pavao II. bit će proglašen blaženim 1. svibnja. Papa Benedikt XVI. prihvatio je dekret o čudu koje se pripisuje njegovu prethodniku, objavljeno je u Vatikanu. Time je završio postupak koji prethodi samom činu proglašenja blaženim.
Kongregacijski kardinali i biskupi potvrdili su kao čudo ozdravljenje francuske časne sestre Marie Simon-Pierre (44) koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a zazivala je papu Wojtylu za ozdravljenje.

Pridjev blaženi, blažena, blaženo se upotrebljava da se odredi određena karakteristika ili stanje nekoga ili nečega.  Tako kažemo da postoji blaženi mir, blažena tišina, blaženo stanje, blaženi nektar.... Blažena je i Djevica Marija, blaženi Augustin, blaženi Franjo, a eto sada je Blaženi i Ivan Pavao Drugi. Pokušao sam na internetu da otkrijem pravo značenje ove riječi, pošto ovdje u Holandiji nemam riječnik hrvatskog, srpskog ili bosanskog jezika. Nisam našao na objašnjenje značenja.

U Holandiji su posjetioci sajta katholieknederland.nl  izabrali riječ zalig (blažen, čestit) za rijec koja najviše upućuje na katoličku kulturu i pogled na život. Skoro deset posto je ukazalo na ovu riječ koja u pozitivnom značenju ukazuje na pozitivan životni osjećaj i nebesku  viziju.

Odgovarajući holandski pridjev je zalig ( čita se zalih), i ima više značenja (vidi http://www.encyclo.nl/begrip/zalig ):  

  1. a) Blaženi je neko ko je vječno sretan, b) neko ko donosi sreću, pa kažemo da je blažen onaj koji više voli davati, nego primati c) blazeno je nešto što je izvanredno lijepo ili ukusno d) za nekoga ko je pijan kažemo u šali i da je blažen.
  2. neko ko do vječnosti donosi sreću, neko ko je proglašen svetim (u katoličkoj crkvi), figurativno: onaj ko je spašen, ili koji donosi spašenje
  3. blaženost :neobično prijatan osjećaj, uživanje, napitost (alkoholom), nešto što ima izvanredno dobar ukus (piće)  

Ako bi sada primjenili ova značenja na u početku nabrojane imenice uz koje ide pridjev blaženi, pokušali bi da odgonetnemo najprikladnije značenje pridjeva:

Tako bi Blažena Djevica Marija i mnogi sveci bili u stvari neko ko donosi veliku sreću, neko ko poklanja ( nešto što od njega tražimo). Otuda i molitve Djevici Mariji, da ispuni neku želju. Neko ko je blažen ima božansku moć, može proizvesti čudo, kao što je slučaj sa pokojnim papom sa početka teksta.

Blaženo piće  (nektar) je neko piće koje nas vodi u neopisivo uživanje. Blaženi san, blaženi mir, tišina, su stanja koja dovode do perfektnog i ničem poremećenog odmora, lagode.

Za žene u trudnoći kažemo da su u blaženom ili blagoslovljenom stanju. To je stanje posebne sreće i zadovoljstva, stanje ispunjenja želje i posjedovanja neprocjenjivog imetka.

Na kraju koji bi sve sinonimi mogli odgovarati ovom pridjevu:

Blagoslovljen

Natprirodno dobar

Onaj koji donosi sreću

Izvanredan

Savršen

Od Boga dat (neko)

Nebeski dar,

Rajski

Izvanredno srećan i zadovoljan (osjećaj)

Svet

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
15/01/2011 10:03