beats by dre cheap

Oslobodjenje: Hrvatski paternalizam

Rijetko potezem politicke teme. Ponekad pogeldam dnevnik HTV i iznenadim se kako redakcija te TV kuce tretira trenutnu politicku situaciju u BiH. U skladu s tim prenosim ovaj komentar Zije Dizdarevica iz  "Oslobodjenja".

Hrvatski paternalizam

03/02/11 09:06
Hrvatska je Ustavom sebi dala pravo da interveniše u BiH radi zaštite ovdašnjih Hrvata, a bh. država se tomu ne protivi. Zagreb nastavlja bh. Hrvate tretirati dijasporom, time i manjinom, čime osporava njihovu konstitutivnost. Nasuprot hercegbosanskom separatizmu je politika ukupnosti bh. Hrvata u ukupnoj BiH

Otvarajući udarnu informativnu emisiju HRT-a povodom posjete tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj, Zoran Šprajc je s dramatičnim naglaskom ustvrdio da Hrvatima u BiH prijeti isključivanje iz političkog života. Slijedilo je javljanje Ankice Posavljak, koja je akcentirala ustavnu obavezu vlasti u Zagrebu da zaštiti bh. Hrvate. To je kazala i premijerka Jadranka Kosor nakon susreta sa Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem.

Dušebrižnički ton svjedoči da ponovo hadezeovski prekogranično uvezani pogled na BiH i dalje prevlađuje u odnosu Hrvatske prema BiH. Povodom uspostave nove bh. vlasti takav pristup prihvatili su i predsjednik RH Ivo Josipović i pretendentica na mjesto šefa hrvatske diplomatije Vesna Pusić. Velehrvatske pretenzije prema BiH su među konstantama unutar hrvatske politike. Najekstremniji izraz tog nastojanja bilo je protezanje kvislinško-marionetske tvorevine  NDH - na prostor BiH. Nešto od tih historijskih pretenzija je i u današnjem hrvatskom ustavu. U preambuli piše da su korijeni hrvatske državnosti, između ostalog, i "u osnutku Banovine Hrvatske 1939. kojom je obnovljena samobitnost u Kraljevini Jugoslaviji".

Ta banovina je trebalo da zahvati golem komad BiH kao dio tadašnjeg dogovora srpskih i hrvatskih nacionalista, koji nije ostvaren. Ali, eto, našao je uporište u Ustavu RH. U čl. 10 tog ustava stoji: "Dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči se osobita skrb i zaštita Republike Hrvatske." To je politički krajnje nekorektno jer znači miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, a međunarodnopravno je neodrživo jer uspostavlja  ustavno ovlaštenje za intervencionističku politiku. Dakle, Republika Hrvatska je Ustavom sebi dala za pravo da ureduje u Bosni i Hercegovini radi zaštite ovdašnjih Hrvata, a bh. država se tomu ne protivi.

I izborna regulativa RH zahvata u prostor BiH. Bosanci i Hercegovci koji imaju i hrvatsko državljanstvo glasaju za vlasti i u BiH i u Hrvatskoj, što je apsurdno po sebi, a mogu biti birani i u Sabor RH. U Hrvatskoj se BiH smatra važnom izbornom jedinicom. Zagreb tako nastavlja bh. Hrvate tretirati kao dijasporu, time i kao manjinu, čime osporava njihovu konstitutivnost kao autohtonog bh. naroda.  

Svi ti elementi su, između ostalog, doveli do direktnog uplitanja u proces formiranja vlasti u BiH, nedavnom izjavom Josipovića i Kosor s otvorenom podrškom zahtjevima dva HDZ-a u BiH. Time Zagreb ignoriše druge hrvatske stranke u BiH koje brojkama osporavaju hadezeovsku tvrdnju da zastupaju 90 hrvatskih glasača, ukazujući da je taj postotak i ispod polovine. Nasuprot hercegbosanskom separatizmu, te stranke su za ukupnost bh. Hrvata u ukupnoj BiH. Te stranke su našle interes da se udruže sa SDP-om na sasma zdravoj platformi za formiranje vlasti. U tom dokumentu nude se dodatna jamstva za hrvatske interese pri odlučivanju u organima vlasti. Time je iz Zagreba osporena i valjanost multietničke naravi SDP-a koju hadezeovci (i dodikovci) hoće da označe isključivo bošnjačkom.

Kada pružate podršku čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, onda time podržavate njegove prijetnje bh. državi da će nestati ako ne budu stvari išle po njegovoj i volji glavnog mu saveznika vođe SNSD-a Milorada Dodika, podržavate vraćanje hercegbosanskog tumačenja BiH, podržavate Čovića kao političara pod stalnom krimogenom sumnjom. 

Posjeta Josipovića Republici Srpskoj shvaćena je u Banjoj Luci, a i u znatnoj mjeri i u Sarajevu, kao slaganje s Dodikovom politikom. U Zagrebu se na udaru, ponajprije u vrhu Hrvatskog helsinškog odbora, našao Josipović, kojemu se zamjera nekritičnost u saradnji sa predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem u odnosu prema BiH. Kada pružate bezrezervnu podršku Tadiću, onda posredno podržavate dvojnu politiku Tadića prema BiH. Tadić stoji potpuno iza Dodika, a izgradili su i čvrste lične veze. 

Za BiH je dragocjeno što je Josipović na načelnom nivou nastavio politiku pune podrške neupitnosti i cjelovitosti bh. države i njenoj evroatlantskoj integraciji. Ali, istodobno paternalističko ponašanje vrha državne politike Hrvatske prema bh. Hrvatima i bh. državi navodi na pitanje da li ipak Zagreb smatra da je BiH sve više otvoreno geopolitičko lovište.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
04/02/2011 10:03