beats by dre cheap

Nastavljen proces Wildersu

U Amsterdamu je nastavljen lani prekinuti proces Geert Wildersu koga se tereti za raspirivanje mržnje i uvredu jedne drustvene (narodne) grupe. Advokat Wildersa Bram Moskovič je zatražio da se proces prekine, zbog nenadležnosti suda.

U obraćanju sudu Wilders je ponovo upozorio da je islam opasnost za Evropu, da je to ideologija vezana za smrt i ubistva, da je stvorena u pustinji i da tamo može jedino i opstajati, a ne u Evropi. Islam po njemu guši evropske slobode koje su se stvarale hiljadama godina, te da polako pretvara Evropu u Evroarabiju.

U komentarima čitalaca na tekst o suđenju u najpopularnijoj novini “Telegraf”, pored mnogih koji upotpunosti podržavaju Wildersa ima i dosta razumnih komentara, koji ukazuju na Wildersove prazne riječi, koje koristi holandska desnica da bi se puk (narod) o sebi zabavio, a oni sami nastavili sa bogaćenjem.

Iz tih komentara izdvajam dva: 

de jaren vijftig vorige eeuw droegen de meeste Nederlandse vrouwen een hoofddoek en waren korte jurken en mouwen schandelijk. Waar haalt Wilbers met zijn PVV het recht vandaan om iedereen welke diens mening niet deelt te kappittelen. Ik ben Christelijk opgevoed en wens als Christen te handelen. Hieronder valt ook het accepteren van andersdenkenden en personen met afwijkende culturen.

Joep, Eindhoven  | 18:13 | 07.02.11
Δ Ik heb een klacht over deze reactie

Volgens mij is de ideologie die Wilders zelf aanhangt er ook een die mensen in hun vrijheid wil beknotten. De anti-islam ideologie, over het algemeen aangehangen door mensen met een rechtse signatuur, die dogmatisch de islam van allerlei zaken beschuldigen, die ook kenmerkend zijn voor het christen en jodendom.Zelf ben ik niet gelovig maar vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om zijn geloof aan te hangen.

christian, den haag  | 18:13 | 07.02.11
Δ Ik heb een klacht over deze reacti

Pedesetih godina prošlog vijeka  zu holandske žene nosile marame, a kratke suknje i gole ruke su bile sramota. Odakle Wildersu pravo da napada svakoga ko ima drugačije mišljenje. Ja sam odgojen kao hrišćanin, i želim da se tako i ophodim. Tu spada i prihvatanje onih što drugačije misle, kao i osoba sa drugačijom kulturom. Joep, Eindhoven.

 

Kako je mislim,  Wildersova ideologija takođe oduzima ljudima slobodu. Antiislamska ideologija, u cjelini podržana od desničarske strane, koja dogmatski osuđuje islam za raznorazne stvari, koje su međutim karakteristične i za hrišćanstvo i za judeizam. Ja sam nisam vjernik, ali mislim da svako ima pravo i slobodu da upražnjava svoju vjeru. Christian, Den Haag.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/02/2011 19:38