beats by dre cheap

Rezultati izbora u Holandiji: Razočarenje antiislamista

Stadhuis, gebouwd in de jaren 1659-1664 door Pieter Post
Stadhuis in Maastricht, gebouwd in de jaren 1659-1664 door Pieter Post

Jucerašnji rezultati izbora za Provinciale staten su donijeli neriješen rezultat između desnice, koaj je na vlasti, i lijevičarskih partija. Vladajućoj koaliciji nedostaje jedno mjesto u Senatu da ima većinu koja je potrebna za potvrđivanje zakona donešenih u Parlamentu. Tačan sastav članova Senata znaće se 23 maja, kada će u provincijama  indirektno biti izabrani senatori.

Antiislamistička stranka Geert Wildersa dobila je deset mjesta, od 75 postojećih, što znači  da je dobila 13 posto glasova. U najjužnijoj provinciji Limburg, odakle i potiče Wilders, dobila je PVV stranka čak 25 posto glasova. Međutim očekivanja ove stranke su bila mnogo veća. U poređenju sa rezultatima izbora u ljeto prošle godine, ova partija je doživjela znatan pad broja glasova.

Inače najviše glasova je dobila liberalna stranka mladog premijera Mark Rutte-a. Na drugom mjestu su laburisti (PvDA), a na trećem su hrišćanski demokrati (CDA), koji su doživjeli i najveći poraz, broj glasova koji su dobili prepolovljen, a imaju većinu u samo jednoj provinciji na istoku ( Overijssel). U sjevernim provincijama (Groningen, Friesland, Drenthe) većinu imaju laburisti, na zapadu i u centru liberali, a na samom jugu antiislamisti (PVV).

Holandski glasači su pokazali da ne daju baš masovnu podršku oštrim mjerama štednje, (posebno kod siromašnih i bolesnih) i mjerama protiv stranaca, islama, i imigracije, što je sadržano u programu vlade. Vlada će, ukoliko želi da sačeka redovne izbore za tri godine, morati mnogo više da sluša glas opozicije i da ublaži zacrtane promjene.

Na slici: Vjecnica u Mastrihtu, glavnom gradu najjuznije holandske provincije, Limburg

  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
03/03/2011 10:57