beats by dre cheap

Holanđani: Narod umišljen u samog sebe

U sinošnjoj TV emisiji Brandpunt bio je intervju sa  pozantim belgijskim piscem, pjesnikom i publicistom  koji je napisao knjigu o Holanđanima kao narodu. Publicist  Geert_van_Istendael je napisao knjigu “Tot het Nederlandse volk”. U toj knjizi, potaknutoj na neumjesna podbadanja i sirove šale o Belgijacima, sa strane Holanđana, autor komparira Belgijance i Holanđane, na štetu ovih drugih.

Autor posebno kritikuje sliku kojiu Holanđani stvaraju o samima sebi. Prije svega njihov arogantni stav kako su oni vodeća nacija koja stvara nove poglede i pravila, na koje bi se trebali ugledati svi ostali. Tako Holanđani hoće da budu u mnogim stvarima perjanica u Evropi.Holanđani se hvale kako su otvoreni, tolerantni, skloni kompromisu, kako su indivudualisti, nekomfomisti, i šta sve ne još u pozitivnom smislu.

Belgijanac kaže da holandski nekonformizam prelazi u neurednost u oblačenju i stanovanju te u nedostatak respekta u ophođenju sa drugima. Holandska sklonost ka kompromisu je ustvari iluzija koja daje sliku prividnog mira i da su svi (političke partije) zadovoljni, a ustvari ispod površine kuha od nezadovoljstva, što se ispoljava povremenim  društvenim eksplozijama, od kojih su najpoznatija politička ubistva u posljednje vrijeme ( Pim Fortuin, Van Gogh).

U Holandiji je došlo ustvari do konsenzusa političke desnice koja je svojim mjerama podijelila društvo. Po njemu je mnogo normalniji i ljudskiji kompromis do koga dolazi u Belgiji, u kome su sve političke stranke nezadovoljne, nego konsenzus u Holandiji gdje se samo čini da su svi zadovoljni.

Na holandsko prozivanje belgijskog sindroma (nemogućnost sastavljanja vlade) autor knjige ističe da to nije ni u čemu poremetilo normalan život u Belgiji, i da je mnogo gori konsenzus sa Wildersom u Holandiji, čime su dvije stranke u vlasti postale taocem ovoga čovjeka.

Emisiju možete pogledati na http://brandpunt.kro.nl/

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/03/2011 10:50