beats by dre cheap

Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?

U ponedjeljak je u emisiji Radar ( http://www.trosradar.nl/ ) raspravljano o slučaju jednog ortopeda (dr de Bruin) u bolnici Waterlandziekenhuis u Purmerendu. Ortoped je u ovoj bolnici u toku 25 godina uradio ogroman broj operacija. Međutim rijetko je na kojeg doktora bilo toliko žalbi i tužbi od strane pacijenata, od kojih su mnogi nakon operacije završili u mnogo gorem stanju nego prije oepracije.Do sada je stiglo 125 zalbi, a broj onih koji se osjecaju zrtvama ovog doktora je oko 300.

Doktor je 25 godina radio skoro potpuno samostalno i nije dozvoljavao nikakvu vrstu kritike. Ako bi neko od medicinara (ne ljekara) izrekao sumnje u neke njegove često eksperimentalne zahvate, riskirao je gubitak službe. Tako je posao izgubio jedan fizioterapeut. Svo to vrijeme uprava bolnice i kolege doktori, iako su znali šta se radi, nisu preduzimali nikakve mjere. Tek je tek nedavno uprava bolnice suspendovala doktora.

U emisiji je voditeljica postavila pitanje može li se potegnuti i pitanje odgovornosti kolega doktora, koji su dužni da prijave nestručan rad, kako inspekciji zdravlja, tako i upravi bolnice. Nijedan od prozvanih doktora ni sada nije htio da javno nastupi u emisiji, niti da rekne ružnu riječ o kolegi. Jedino je jedan stažista, (a i on nije htio pred kamere), iznio čudne stvari koje je primjetio tokom stažiranja.

Zaista je pitanje dokle ide individualizam specijalista u holandskim bolnicama, i koliko je opasno kad neko od doktora potpuno izmakne kontroli uprave bolnice, pa i svojih kolega. Nije dobro  kad kolega o kolegi  ružno govori, ali je opasno da u ime kolegijalnosti stradaju pacijenti.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/03/2011 09:52