beats by dre cheap

Od čega se pravi sir?

[[URL=http://img170.imageshack.us/my.php?image=sirgouda4wr6.jpg][IMG]http://img170.imageshack.us/img170/722/sirgouda4wr6.th.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://img170.imageshack.us/my.php?image=sirgouda3cn3.jpg][IMG]http://img170.imageshack.us/img170/354/sirgouda3cn3.th.jpg[/IMG][/URL]

Uvecaj slike da bio vidio smijesno niske cijene mlijeka u prodavnciama "Lidla"

Nedavno se na jednom forumu pojavila informacija, kako je neka od clanova hrvatske delegacije (bila je zvanicni prevodilac delegacije hrvatske mljekarske imdustrije) u Briselu cula da se u Evropskoj zajednici sir ne pravi od mlijeka, nego od nečeg drugog. Od čega drugog, nije rečeno. Da ne bih bio optužen da sam rečnicu izvukao iz konteksa, riječ je bila o lošoj kvaliteti proizvoda koji se prave prema pravilnicima koji  važe u EU i koji dozvoljavaju da se u proizvode stavlja sve i svašta, pa između ostalog da se pravi sir u kome nema ni malo mlijeka.

Činjenica je da su evropski seljaci jako podržani od vlade, da dobijaju ogromna sredstva. Kada se uz to udruži dobri prirodni okviri i visoka automatizacija, dobijaju se jeftini proizvodi kojima seljaci iz zemalja van Unije ne mogu konkurisati.I u samoj Uniji je subsidiranje poljoprivrede kamen razdora između pojedinih zemalja, posebno Engleske i Francuske, a to je i jedan od razloga propasti Evropskog Ustava prije dvije godine, koji nije prihvaċen od Francuske I Holandije.

Kad sam tek došao u Holandiju živio sam sa porodicom u jednom selu na sjeveru Holandije, u provinciji Gronongen. Oko mene su bili samo farme (boerderij), a jedini nam je izlazak bio predveče, kad se muzu krave, posjeta burdereju. Tu smo upoznali Ton-a i njegovu suprugu i dvoje djece. On je od oca naslijedio ogromnu kuċu koja se produžavala u još jednu, još dužu. Prednji dio kuċe služi za stanovanje, tu je stilski namještaj, i tu njegova žena vježba saksofon. U produžetku kuċe se ulazi u stalu za krave, a u nastavku u drugoj kuċi su takođe krave. Imao ih je blizu dvjesta. Uglavnom je sve sam opsluživao.Nije imao placene radnike. 

Prve riječi holandskog smo naučili pričajuċi s njim dok je tekla muža krava. Krave su stajale u redu na ulazu u prostor za mužu, i upuštane su po šest da ulaze, tri s jedne, tri s druge strane. Dok bi one jele sijeno Ton bi im namjestio aparat za mužu, i dok je to muženje trajalo  on bi s nama pričao. Onda bi im skinuo aparate i ulazila je nova grupa. Izmuženo mlijeko se cijevima transportovalo u veliku cisternu od aluminija koja je bila u drugoj prostoriji, i u koju je stajalo nekoliko hiljada litara mlijeka. U njoj je održavana uvijek konstantna temperatura od nekoliko stepeni.Svaka tri dana bi dolazio kamion-cisterna i odnosio mlijeko.

Mi smo kupovali tek pomuženo mlijeko po cijeni od pedesetak feninga za litar. Kod kuċe smo ga varili, skidali kajmak, ili ga kiselili.Holanđani su  se čudili da ga varimo, gazda nam je tvrdio da se mlijeko stalno ispituje na kvalitet i da ga oni piju nekuhano.Neki su nam se čudili, kako jedemo sirov kiseli kupus, a tako isto kako možemo piti tek pomuženo mlijeko sa farme, oni piju samo ono prerađeno.Kiselo mlijeko, koje smo pravili od pomuzenog mlijeka je bilo tako čvrsto da se je moglo rezati nožem.

Kad smo kupovali mlijeko novac smo ostavljali na sto pored cisterne. Nikad niko nije vodio računa koliko smo natočili mlijeka, a koliko smo novca ostavili.Mogli smo platiti i sa mjesec zakašnjenja.

Danas su pojedine vrste sterilizovanog mlijeka (ono je jeftinije od pasterizovanog) u poslugama toliko jeftine, da su dva puta jeftinije od kisele vode (vidi cijene na slikama), odnosno dva puta jeftinije nego u Bosni.  Prošle godine je bilo protesta seljaka zbog niske cijene mlijeka, naročito prema najjeftinijim poslugama tipa Lidl i Aldi. Umjesto da poskuplja, mlijeko je postalo još jeftinije.

Zato se pitam od čega prave sir, ako ne od mlijeka. Da ga prave od kisele vode bio bi dva puta skuplji.

 Sutra u nastavaku: o holandskom siru.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/03/2007 13:26