beats by dre cheap

O siru uopšte, a posebno holandskom

[URL=http://img221.imageshack.us/my.php?image=sirgouda2vn1.jpg][IMG]http://img221.imageshack.us/img221/4362/sirgouda2vn1.th.jpg[/IMG][/URL]

  Prodavnica gaudskog sira u centru Goude (snimio jučer)

[URL=http://img208.imageshack.us/my.php?image=sirgouda1go1.jpg][IMG]http://img208.imageshack.us/img208/5908/sirgouda1go1.th.jpg[/IMG][/URL]

  Unutrašnjost duċana za prodaju gaudskog sira

Sir nastaje koagulacijom bjelančevina mlijeka. Koagulacija se izaziva dodavanjem mlijeku fermenta sirišta, ili ukiseljavanjem mlijeka djelovanjem bakterija koje mliječni šeċer pretvaraju u mliječnu kiselinu. Koagulisane bjelančevine povuku za sobom i mliječne masti, te jedan dio mliječnog šeċera, neke vitamine i mineralne tvari, a jedan dio ovih tvari ostane u tečnosti koju zovemo surutka i koja se u narodu smatra zdravim piċem.

Nakon cijeđenja surutke ostaje sir, koji se posoli i upreša i takav sir zovemo mladi sir. Uprešani sir se formira u razne oblike i pusti da fermentira. Kvalitet fermentiranog sira ċe ovisiti kako od kvaliteta mlijeka od koga je napravljen, tako i od trajanja fermentacije i uslova u kojima se fermentacija odvija (temperatura, vlažnost zraka itd.), te od dodatih komponenti koje bi trebale da promjene i poprave ukus sira.

Pored toga od čijeg mlijeka su sirevi napravljeni (kravlji, ovčiji, koziji) sirevi se dijele i prema čvrstoċi (meki, tvrdi), procentu masti (punomasni, masni i posni), dodatku boje (bijeli i žuti), načinu koagulacije (slatki i kiseli) itd.

Sir je jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoj ishrani, i to je u stvari prvi način konzerviranja mlijeka. Zbog veoma velikih razlika u proizvodnji, u mnogim zemljama su neke vrste sira postale zaštitni znak te zemlje. U svjetskim razmjerama Švicarska, Francuska i Holandija, a nešto manje Engleska, Italija, Bavarska, Danska i Belgija postale su zemlje sa najpoznatijim vrstama sira. Tako je Švicarska pored satova, banaka i tačnih vozova, poznata po švicarskom siru ementaleru, koji ima velike rupe, pa se kaže da je neko šupalj ko švicarski sir. Francuzi su poznati jer svaki obrok završavaju sa nekom vrstom sira ( bri, rokfor,kamamber, romadur),  a italijanski sirevi  mozzarela i parmezan su sastavni dio pizze, špageta i lazanja, a gorgonzola ima poseban ukus usljed gljivica inkorporiranih u sir. Grčka i danska feta (Grci odriču ikom drugom da koristei me feta) su sličniji našim sirevima.

U Bosni su najpoznatiji travnički (kravlji) i vlašiċki (ovčiji) punomasni sir, te od tvrdih livanjski sir i trapist (koji su ranije pravili trapisti u samostanu kod Banja Luke).

Za razliku od Francuske i Italije gdje dominiraju desertni sirevi Holanđani su gledali da svoju ogromnu produkciju mlijeka odmah pretvore u robusne gromade sira koje ċe uz krompir biti glavni izvor prehrane. Iako i sami prave sir Francuzi se šprdaju sa Holanđanima i zovu ih sirarima. Dvije sorte holandskog sira su postale poznate u svijetu: Gouda i Edamer.

Gouda ( mi kazemo Gauda,Holandjani kazu Hauda, pri cemu ono h izadje kao da hoces da hraknes) se proizvodi u gradu i okolini gdje ja trenutno živim. Okolina Goude je podvodan kraj, i tlo je pogodno samo za travu, koja raste tokom cijele godine, a najveċi dio godine krave su slobodno na ispaši.Gouda sir je u formi velikih žutih kolutova koji teže oko osam kilograma. Svaki krug nosi pečat zvanične državne kontrole, sa brojem i natpisom “Holland”. Zavisno od vremena fermentiranja sirevi se dijele na mlade, koji su odležali nekoliko sedmica (oni su mekši i imaju blijeđu boju) do nekoliko vrsta odležanih (belegen) pa do starih ( koji leže više od šest mjeseci). Od vremena ležanja ovisi i cijena sira.

Po selima oko Goude seljaci prave svoj “seljački” (boeren kaas) sir, koji je u manjim krugovima. Ovi sirevi se razlikuju po ukusu od farme do farme, često i trave koju krave pasu daju drugačiji okus. Oni su nešto skuplji nego klasični “državni” sir. Nekima se sirevima dodaju mirisne trave prilikom zrenja sira.

U Sloveniji i Hrvatskoj se prave sirevi tipa Gouda. Prvi put sam i čuo za Goudu u Ljubljanskoj mljekari prije skoro trideset godina, nisam znao da ċe me sudbina odvesti u taj grad. Međutim to su uglavnom mladi sirevi, koji imaju blijedu boju i meku konzistenciju.Oni nisu dovoljno odležali da bi dobili karakterističnu boju, miris i okus. Posebno stari sir ima zrnatu konzistenciju i pun okus i izvanredan je uz crno vino.

Nazdravlje !

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/03/2007 09:36