beats by dre cheap

IN MEMORIAM :Prim.dr. Idzlal-Lala Ljubunčić (1934-2007)

U Sarajevu je jučer preminula doktorica Lala Ljubunčić. Ona je dugo godina bila prvi direktor studentske poliklinike u Sarajevu, i u stvari utemeljiteljka ovoga današnjeg Zavoda za zaštitu studenata sarajevskog univerziteta.

Stara studentska poliklinika se nalazila u podrumu zgrade Rektorata, odnosno Pravnog fakulteta, ulaz je bio iz Jadranske ulice. Stepenicama se silazilo u adaptirani podrumski prostor u kome su bili sluba za opštu medicinu, ginekološka i stomatološka služba, te RTG kabinet, sa antituberkuloznom službom. Specijalistička služba je održavana dolaženjem spoljnih konsultanata.

Izvanredno obrazovana, ova doktorica iz intelektualne porodice aristokratskog porijekla (otac Hasan je bio ucitelj, za rata direktor osnovne skole u Saburinoj ulici, majka Ferida porijeklom iz begovske fam. Zulfikarpasic), se dugo godina veoma angažovala na rješavanju i prevenciji raznih bolesti koje su ugrozavale mlade ljude, a tako i psihičkih problema velikog broja studenata koji su krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina počeli da opsjedaju glavni grad. To je period ubrzanog rasta grada i otvaranja sve novih i novih fakulteta i visokih škola. Seoska omladina željna nauke dolazila je u grad i donosila sa sobom svoje bolesti, a grad im je vraćao dajući im svoje bolesti.

Njena je zasluga da je Studentska poliklinika, sredstvima samodoprinosa gradjana Sarajeva prije više od dvadeset godina dobila novu modernu zgradu na Koševu, te prerasla u  Zavod za zaštitu zdravlja studenata sarajevskog univerziteta.

Za vrijeme agresije na BiH doktorica Lala je jedan period rata provela radeći kao ljekar pri džamijskom kompleksu u Zagrebu gdje je davala nesebičnu medicinsku i svaku drugu ljudsku pomoć našim mnogobrojnim izbjeglicama što su se skupljali u Zagrebu

Doktorica Lali je  bila danas dženaza na lijepom mezarju u Faletićima. Pored bistrog potoka i rascvjetale voćke okupila se familija, prijatelji i njene malobrojne još žive kolege jedne od prvih generacija Medicinskog fakulteta da isprate jednu veoma posebnu i osebujnu ličnost.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/04/2007 18:16