beats by dre cheap

Maligni melanom kože- surovi precizni ubojica

 http://www.healingdaily.com/conditions/skin-cancer.htm   Maligni melanom koze

 

Već treća meni poznata osoba u Sarajevu u posljednje vrijeme umire od posljedica kožnog melanoma. Prvo je to prije tri-četiri godine bila jedna moja kolegica,dokotrica na očnoj klinici. Tokom rata došla je u Sarajevo iz Tuzle. Muž joj je plastični hirurg i on joj je sam operisao melanom na ramenu. Nakon nekog vremena javile su se metastaze i žena je brzo podlegla.

Prije nekoliko mjeseci je umrla poznata profesorica na filozofskom fakultetu. Nije imala ni pedeset godina. Prije četiri i po godine joj je operisan melanom na nozi. Nakon skoro pet godina pojavila se metastaza u limfnoj žlijezdi. Iako je limfna žlijezda izvađena, pojavile su se nove metastaze i za dvadesetak dana se ugasio život ove mlade žene.

U petak je umrla još jedna doktorica. Njoj je posvećen prethodni post. Prije tri godine joj je operisan melanom kože na stomaku. Bila je sve dobro do prije nekoliko dana kada se iznenada nije osjećala dobro, smještena u bolnicu sa sumnjom na ulkus dvanaesterca, a sljedeće jutro su je zatekli mrtvu. Opet isti brzi precizni ubica.

Da čovjek ne povjeruje da često jedna mala i bezopasna kožna pigmentacija odjednom poludi, podivlja i brzom brzinom šalje svoje smrtonosne ćelije svuda po organizmu.

Sinoć gledam na Euro-neuws o nekom novom lijeku koji uspješno suzbija melanom kod miševa. Nisam od početka gledao, ali sam razumio da je zbog toksičnosti lijeka još daleko njegova primjena kod ljudi.

Ostaje upozorenje od opasnosti sunčanja i o potrebi samopregleda i samokontrole. Moramo snimiti i u glavi i u kompjuteru imati sve naše nevuse (benove, mladeže), uključujući i one koje ne možemo vidjeti osim uz pomoć ogledala (na leđima i na donjoj strani stopala, takođe u kosi). Svaka promjena oblika, brzi rast, nesimetričnost, različita boja pigmentacije, pojava sasvim nove pigmentacije, treba da nas uputi da idemo dermatologu. Melanomi najčešće godinama miruju, a onda iznenada počnu rasti u dubinu kože. Ukoliko dosegnu krzno kože i krvne sudove u njemu, a to je samo 1 mm rasta u dubinu, nastaje rasijavanje ćelija.

Drugi put ću više o znacima koji mogu ukazivati na malignost, do tada možete i sami naći ovdje ili vidjeti slikemelanoma.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/04/2007 21:29