beats by dre cheap

Fatalnih šest minuta

Vezano za posljednji post kad pacijentu sa srčanim udarom nije ukazana pomoć na vrijeme gledam večeras na udarnom terminu prvog kanala holandske TV emisiju o važnosti pravovremene reanimacije kod zastoja srca.

Ako se u prvih šest minuta ne pokrene srce, onda nakon toga i ako se pacijent reanimira ostaju trajne i veoma teške posljedice po mozak pacijenta, drugim riječima bolje mu je da je umro, jer više ne prepoznaje okolinu i samo vegetira.

U emisiji su prikazana dva slučaja gdje se izvanredno brzo reagovalo. Jedan pacijent je oživljen na fudbalskoj utakmici od strane medicinske sestre uz prethodnu masažu srca i onda korištenje defibrilatora. Sve je zabilježeno kamerom koja služi za obezbjeđenje na stadionu.

Drugi pacijent je oživljen od nestručnog lica u staračkom domu upotrebom priručnog defibrilatora koji inače stoji u vitrini u dnevnom boravku. Ovaj aparat je u stanju da sam prepozna poremećaj ritma i da izvrši neophodnu električnu stimulaciju.

U emisiji se pledira na važnost brze i neophodne reanimacije od lica koja se zateknu uz pacijenta, te o neophodnosti poznavanja reanimacije i uključivanja priručnog defibrilatora, koji u prvim minutima može u potpunosti zamijeniti stručnu intervenciju.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
12/04/2007 22:01