beats by dre cheap

In memoriam: Prvi doktori, žrtve agresije na glavni grad

Ovi aprilski dani kad priroda buja i sve postaje zeleno, uvijek me podsjećaju na april 1992 koji sam sa porodicom provodio na Čengić Vili kod moje rahmetli sestre Fatme. Pratili smo događanja u Zvorniku, Višegradu, Bijeljini, a podsjetih se i na prve doktore žrtve zločinačke agresije na rodni mi grad.

Siva Rizvanbegović, rođena 1948., poginula 1992. imala je 44 godine. Juso Ahmetspahić je imao 42 godine kada je ubijen 6-og maja 1992.za ručkom u svojoj kući na Bistriku.

Interesantno koliko malo ima na internetu o doktorici Silvi. Ne može se saznati ni datum kad je poginula. Ima nešto u nekom spisu sa suda u Hagu, ali ni tu nema datuma. Ima je i na spisku poginulih branitelja Sarajeva, ali samo ime i godina rođenja i smrti. Njene slike takođe nigdje nema.

To je i razlog da ne znam tačan datum njene smrti, a moglo bi biti negdje u ovo doba. Ubijena je snajperom koji je pucao iz kasarne dok se doktorica vozila u kolima hitne pomoći ulicom pored Saobraćajne milicije (kasnije je ulica nazvana Alejom snajpera). Poznavao sam je dok smo radili zajedno u Hitnoj pomoći. Bila je šef smjene, Po svom ponašanju bila je pojam dobrote i plemenitosti. Porijeklom iz aristokratske porodice svakim svojim gestom odavala je plemenitost, odmjerenost i umjerenost.Bila je idol doktorice i obrazovane žene i po znanju i po izgledu i po ponašanju.

O rahmetli Jusi Ahmetspahiću nađoh nešto više. Ima jedan članak o srajevskoj neurohirurgiji gdje ima i istorijata i slika, pa i njegova slika. Porijeklom je iz Višegrada.Bio je veoma lijep, a važio je za najperspektivnijeg mladog neurohirurga. U Holandiji ću poslije sresti jednog Sarajliju kojemu je on operisao tumor na mozgu. Čovjek ga je hvalio na sva zvona i stavljao ispred svih holandskih neurohirurga.

U početku rata bilo je jako puno posla na neurohirurgiji.Poslije nekoliko dana kada od posla nije mogao doći kući na ručak sjeo je Juso da konačno ruča zajedno sa svojom familijom. Zločinačka granata ih je pogodila dok su jeli prve zalogaje, Juso je teško ranjen u glavu i preminuo je na istoj klinici gdje je radio. Supruga i djeca su teško ranjeni, ali su preživili. Zločinačke granate su izgleda najradije pogađale one najbolje koje smo imali.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
13/04/2007 19:39