beats by dre cheap

Čuvajte se ujeda krpelja

Krpelji su paraziti toplokrvnih životinja, a iznimno i čovjeka. Šume i proplanci pružaju im dom, a ljudima koji ih posjećuju radi izletničkih užitaka ili zbog posla mogu načiniti neugodnosti. Značajni su jer mogu prenositi neke bolesti, no nasreću samo mali broj krpelja nosi uzročnike bolesti. Kako bi mogli što ljepše i sigurnije odlaziti u prirodu, nije na odmet ponešto saznati o tim malim životinjama, o rizicima koje one predstavljaju za ljude i mogućnostima da se ti rizici izbjegnu.

Bioinstitut u Wageninge-u je ispitivao rasprostranjenost krpelja u Holandiji. Ustanovljena je prisutnost krpelja u cijeloj zemlji, i to u većem broju nego je to bilo kod posljednjeg ispitivanja.Krpelja najvise ima u maju i junu.

Krpelji (holandski krpelj =teek) su sitni insekti koji žive uglavnom po šumama, po niskom zbunju, ali ih ima i u vrtovima i na livadama. Oni čekaju priliku da se okače za kožu neke životinje, glodara ili sisara. Tu se onda pripiju čvrstim sisalicama i piju krv domaćina.Problem je što je svaki četvrti krpelj zaražen bakterijom Borrelia koja je uzročnik takozvane Lymskebolesti ili borelioze. (O krpeljima vise vidiovdje) .Ova se bolest ispoljava različitim simptomima, a prije svega visokim temperaturama koje se pojavljuju nekoliko dana nakon ujeda krpelja, glavoboljama, ponekad sa znacima  meningitisa. Mogu biti zahvaćeni različiti unutrašnji organi. Nakon smirivanja od nekoliko dana ponovo dolazi do napada groznice. Ovi napadi se poslije ponavljavljaju, istina u sve kraćim razmacima. Zato se bolest i zove Febris recurrens (povratna groznica). Bolest je rijetko smrtonosna.

Ako se ne liječi dugo mogu postojati bolovi u zglobovima i opšta slabost. Na Tv je prikazan slučaj mladića kojemu dugo nije uspostvljena prava dijagnoza, pa je liječen od drugih sličnih bolesti.

Važno je nakon boravka u šumama pregledati kožu da li ima krpelja, obično postoji i crvenilo kože oko mjesta ujeda. Posebna je odgovornost roditelja prema djeci. Ako se krpelj skine u roku manjem od dvadeset četiri sata obično ne dođe do infekcije borelijama. Takođe ako se u prvim danima posumnja na infekciju izazvanu ujedom krpelja, terapija antibioticima vodi do potpunog izliječenja.

Najbolje zaštita je izbjegavanje kretanja kroz šumu i ležanje na livadama ako tijelo nije u potpunosti prekriveno odjećom.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/04/2007 09:12