beats by dre cheap

Holandski specijalizanti premoreni i čine ponekad fatalne greške

 [URL=http://travel.webshots.com/photo/1191546460033582113uKnGkb][IMG]http://thumb13.webshots.net/s/thumb3/4/64/60/191546460uKnGkb_th.jpg[/IMG][/URL]

U sinošnjoj emisiji državne holandske TV je u popularnoj emisiji Zembla govoreno o takozvanim doktorima-pomoćnicima (arts-assistant) što bi najbliže odogovaralo našim specijalizantima, ali ne sasvim, jer poneki od ovih doktora rade u bolnici kao “sekundarci”, to jest niti kao specijalisti, niti kao specijalizanti. Sinošnja emisija je bila posvećena mladim doktorima na specijalizaciji.

Poenta emisije je bila da se pokaže kako ovi mladi doktori sa malo iskustva imaju u bolnicama najteže poslove, da rade čak i do pedeset sati sedmično, odnosno 24 sata neprekidno, te da tokom večeri i preko vikenda u potpunosti preuzimaju službu i na odjeljenju i na odsjeku za hitne slučajeve. Pri tome oni imaju supervizora, specijalistu, ali se mnogi mladi doktori ustručavaju da pozovu svog supervizora, a često se desi da kada traže da supervisor dođe, da se oni neće da odazovu i da dođu ako je neki nejasan slučaj u pitanju.

Pored toga specijalizanti se ustručavaju da se žale na težinu i dugotrajnost rada jer se boje da ne izgube mjesto, ili da ne budu loše ocijenjeni, što će im kasnije smetati u karijeri. Bolnice i starije kolege koje rade u njima na ovaj način zarađuju koristeći slabo plaćenu radnu snagu, robove, moglo bi se reći.

U emisiji su intervjuisani i neki pacijenti odnosno familija pacijenata koji su prošli kroz teške greške u kojima su učestvovali specijalizanti.

Tako je govorila jedna udovica kojoj je umro muž, nakon što mu je prvo saopšteno da ima dobroćudan tumor, da bi nakon dva mjeseca ispalo da materijal za patologiju specijalizant uopšte nije poslao, i da se za to vrijeme u stvari zloćudni tumor znatno proširio. U ovom slučaju sve je radio specijalizant sa nekoliko nedjelja iskustva, a da pri tom nikad nije konsultovao starijeg kolegu.

U drugom slučaju je govorila žena koja je izgubila dijete. Ona je došla u subotu popodne na porođajno odjeljenje, vladala je velika gužva. Doktorica specijalizant je prepoznala da je dijete  ugroženo i na vrijeme pozvala specijalistu koji je međutim otezao da dođe u bolnicu. Tako je carski rez urađen u deset sati naveče, bilo je kasno, jer se je dijete u porođajnom kanalu ugušilo.

Advokat, koji zastupa mnoge slučajeve protiv bolnica, kaže da je skoro polovina svih prijava protiv bolnica rezultat grešaka specijalizanata. Oni su ti koji stoje  u prvom dodiru sa hitnim slučajevima, među kojima su često i najteži slučajevi. To je potpuni apsurd da najneiskusniji trebaju rješavati najteže stvari, dok je u svim ostalim branšama, pa i u advokaturi obratno.

Većinu pritužbi na njihove greške bolnice ne priznaju, te se onda vode dugogodišnje parnice za naknadu štete.    

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/04/2007 08:37