beats by dre cheap

Nostalgične priče:Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik

[URL=http://family.webshots.com/photo/2315347320075508785CgHoPk][IMG]http://thumb5.webshots.net/t/59/159/3/47/32/2315347320075508785CgHoPk_th.jpg[/IMG][/URL]

Ko se još sjeća stare stanice? Bila je to u stvari dugo glavna stanica, Banhof, narod ju je zvao Banovo, kao i kraj oko stanice. Bila je to povelika kuća koju su kao i prve pruge i napravili Austrijanci. Odavde su polazili vozovi na istok, za Višegrad, i dalje za Užice i Beograd, na jug, za Dubrovnik i Herceg Novi, te na sjever za Bosanski Brod. Pruga je bila uska, 75 cm, pa je i voz bio mali, a išao na ćumur, te se zvao ćiro. Iza Drugog sv. rata napravljena je prva pruga “normalnog” kolosijeka, Šamac-Sarajevo, pa i uz novu prugu i nova veleljepna stanica, koja se zvala Sarajevo Novo. Između ove stanice i one stare je produžena uskotračna pruga dva-tri kilometra, pa su sada i ćire imale Novu stanicu kao polaznu. Danas je na mjestu odakle su polazili vozovi sa Nove stanice autobuska stanica. Uz staru stanicu je bila fabrika  « Vaso Miskin Crni « , u kojoj su se pravili i popravljali vagoni. Danas je tu nova prodavnica Interex-a i Bagatele. Na mjestu današnjeg Merkatora je bio Tržni centar, skladište voća i povrća, koje je tu dovoženo vozovima. Sama stara stanica je bila na mjestu danasnjih nebodera preko puta igralista kod Trece Gimnazije.odnosno starog  hotela Bristol, a  mnogobrojne tracnice su zavrsavale okretnicom za vozove na mjestu sadasnje zgrade Hitne pomoci.

Na tom mjestu je bila velika raskrsnica, sa jednim od prvih semafora u gradu. Semafor je visio u zraku na samoj raskrsnici, i vidio se sa sve četiri strane. Današnja ulica kojom ide tramvaj nije imala dvije odvojene trake, nego je bila dvosmjerna.Tramvaj je išao samo do Dolac Malte, a na Ilidžu je starom cestom prekrivenom kockom išao dvospratni autobus londonac.

Kompletan tekst vidi na http://bosnanostalgicar.blogger.ba

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/04/2007 22:34