beats by dre cheap

Johan Krojf slavi šezdeseti rođendan

 

Johan Cruijff (Kraujf, ili Krojf kako mi često izgovaramo) danas slavi šezdeseti rođendan. Oko 2,5 milijardi ljudi na zemlji zna za ime ovoga najpoznatijeg evropskog fudbalera. Po tome je Krojf poznatiji od bilo kojeg drugog Holanđanina, od Vincent Van Gogha, Rembranta, Heinekena, naprimjer.

Korespondenti  Volkskrant-a su  se rapitivali kod stanovnika Meksika i Indonezije, njegovo ime je i tamo poznato. Jedino ga ne poznaju u Kini.

Juče je Krojf povodom svog rođendana pozirao mnogim umjetnicima, slikarima, u Amsterdamu. Sinoć je na radiju publika imala priliku da priča o njemu vezano za sve i svašta. Tako se javila jedna starija žena koja je rekla da je Krojf kao muškarac ne uzbuđuje, da nema seksusalnu privlačnost kao neki fudbaleri kod kojih ih privlači njihova lijepo izvajana stražnjica.

Cruijff je bio fudbaler Ajax-a, pa poslije Barcelone, gdje je poslije bio trener. Proglašen je najboljim evropskim fudbalerom 1971, 1973 i 1974. Takođe je proglašen najboljim evropskim fudbalerom stoljeća, ispred Bekenbauera i De Stefana. Krojf je imao manu da je bio strastveni pušač i vjerovatno zbog toga mu je 1991 urađena operacija na srcu, dvostruki bypass.Aktivno je prestao igrati 1984. Od 1996 je napustio poziciju trenera u Barceloni i od tada nije više htio nigdje da bude trener, nego se posvetio komentarisanju fudbalskih događaja na holandskoj TV. U njegovo doba Ajax je tri puta za redom osvajao titulu najboljeg evropskog tima (1971-1973.).U Ajax-u je Krojf nosio broj 14. Poslije njegovog odlaska više niko ne nosi taj broj. Vise o ovoj fudbalskoj legendi vidi na  wikipediji 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
25/04/2007 09:25