beats by dre cheap

Stigao i sifilis u Bosnu

Eto pored svih jada koji nam dolaze u Bosnu, pročitah u “Večernjem listu” (klikniovdje)  kako je stigao i sifilis. Ima tu i tamo i gonoreje, pa i hlamidija se nadje ponekuda.  Ne damo mi stare, dobre, spolne bolesti, one se liječe penicilinom, a sida jok.

U Bosni su nekada harali sifilis I tuberkuloza, a bilo je i lepre. U krugu sarajevske bolnice Koševo dugo je postojala zasebna izdvojena zgrada u kojoj su bolesnici oboljeli od lepre živjeli i provodili skoro cijeli život.

Oboljeli od sifilisa, prije pronalaska penicilina, su takođe imali strašnu sudbinu. Od običnog tvrdog čira na polnom organu, kao prvom znaku infekcije, tokom godina infekcija bi zahvatila sve više i više organa, da bi na kraju zahvatila i mozak pa i oči, pa su pacijenti dobijali psihozu, odnosno poludili, ili oslijepili. Leprozni pacijenti su se prepoznavali po teškim malformacijama (reci po groznom izgledu i deformacijama) okrajina tijela, spontanim amputacijama okrajina (prstiju, šaka, dijelova lica). Sifilističari su se poznavali po deformacijama nosa, kojeg bi u kasnom stadijumu bolesti skoro nestajalo usljed propasti nosne hrskavice.

Sifilis se prenosi seksualnim kontaktom, a lepra ne. Lepra nije lako prenosiva bolest i da bi prešla sa bolesnika na bolesnika potreban je dugotrajniji kontakt. Lepre danas ima još u Indiji.

Kad sam ja studirao još uvijek je bilo sporadičnog javljanja sifilisa. Tako je na predavanje iz dermatovenerologije tadašnja docentica Mirjana Bokonjiċ dovela mladog čovjeka sa svježim tzv. čankirom (tvrdim čirom) na penisu. Momak je, da ne bibio prepoznat, nosio na glavi masku, ala Kju-Klus-Kan. Ona stvar mu je visila, a mi smo zagledali taj strašni infiltrat, ko je htio mogao je opipati čankir, da se uvjeri kako je tvrde konzistencije, što je osnovna karakteristika u odnosu na druge infekcije.

U članku “Večernjaka” na koji vas upuċujem je iznešeno da je pretpostavka da je sifilis (ili lues kako se medicinski zove) uvezen sa istoka (bivšeg SSSR) gdje je zabilježen znatan porast slucajeva oboljevanja. Bolest je uvezena preko dama koje kod nas plešu u raznim drumskim krčmama a poslije toga i pojedinačno zadovoljavaju mušterije.   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
01/05/2007 11:11