beats by dre cheap

Vrijeme zove (bazge)


Gewone Vlier - Sambucus nigra

Gewone Vlier - Sambucus nigra

Možemo reċi  i zohva. Holanđani je zovu vlier. Zova je grm, odnosno manje drvo, koje najčešċe raste na rubovima livada, u ogradama, pored seoskih puteva.

U maju se razviju bijele cvati, sastavljene od sitnih cvjetova. Zova ima karakterističan prijatan miris, mada se mnogima miris njenog cvijeta i ne dopada.  Plod je crna bobica, mnoge ptice jedu bobe zove.

Crna zova ima srodnika, a neke biljke imaju slične bobke. Jedan srodnik ima crvene bobe i one su otrovne. Bobe crne zove se u nekim zemljama, gdje se drvo zove kultivise u velikom broju napr. u Svicarskoj, koriste za jelo. Sok ili dzem od zove ima ljekovita svojstva.

U narodu ima dosta legendi vezanih za ovu biljku. Stari Germani su zovu smatrali zastitinikom protiv zlih duhova. Takođe se smatra da zova može ljudima vratiti snagu i samopouzdanje. U tu svrhu treba naċi neko starije drvo zove, uhvatiti se objema rukama za deblju granu i čekati dok snaga drveta ne pređe na vas.

Zova se veoma mnogo koristi u narodnoj medicini, pri čemu se koriste listovi, cvjetovi i bobice,kora drveta ili korijen biljke. Tako se misli da zova sadrzi lijekove protiv svih bolesti, samo treba znati koji dio za šta upotrebljavati. O tome vise na ovoj vezi

: herbateka  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
02/05/2007 08:15