beats by dre cheap

O hâlama i državama

Često se hvalimo kako je naš jezik najbolji jer pišemo kao što govorimo. Međutim mnoge riječi ne možemo napisati onako kako govorimo. Tako se i ovaj moj naslov, ko ne pridadne važnost ovom dugom akcentu iznad a, može protumačiti trojako, kao da hoċu nešto rijet o dvoranama i državama, ili o alama (aždahama) i državama, a ja u stvari hoċu nešto reċi o zahodima, ċenifama, WC-ima, klozetima, toaletima,ili halama ( u daljem tekstu haalama), i kako se još ne zovu, i njihove veze sa uređenjem i efikasnošċu dotične države u kojoj je dotična haala (kako bi se trebalo pisati da nam je jezik zbilja tako idealan kao što lažno naučismo od onih što veličahu Vuka Karadžiċa). Postavljena je naučna teza “Ima li veze uređenost države sa uređenošċu haala u dotičnoj državi”?

Za naučni material ċemo uzeti uređenost javnih haala na potezu od Mostara do Sarajeva i dalje kroz Evropu do Goude, u Holandiji. Davaċemo ocjene za haale na želj. i autobuskim stanicama, te u kafanama i benzinskim pumpama duž puta. Ocjene ċe biti od od nula do deset. Nula je katastrofalna i bolje je ne ulazi u takav klozet, deset je da možeš u toj haali i objedovati ( naravno ne sadržaj koji tamo nađeš nego užinu koju poneseš sa sobom). Ocjene od jedan do cetiri su negativne.U ocjene ċemo ukomponovati i cijenu za upotrebu toaleta i ljubaznost osoblja koje tu radi.

Bosna I Hercegovina

Hercegovina: Mostar, željeznička  (i autobuska) stanica.

Katastrofa. Muškarci I žene idu svi u jedan,ženski WC. Unutra je nepodnošljiv smrad, zidovi i vrata prljavi. Iako se ništa ne plaċa ocjena je jedinica.

Bosna: Sarajevo, autobuska stanica.

Neugledan WC iza nekog paravana na kraju perona, održava ga neki dedo, nije toliko prljavo, ali sve zastarjelo i skromno i provizorno uređeno. Upotreba se plaċa čak jedna marka, što je cijena veċa nego u Austriji, a ista kao u Njemačkoj. Zbog tako skupe cijene ovaj WC ne zaslužuje više od dvojke.

Zenica: želj. i autobusna stanica.

Grozan WC, sve neokrečeno i neuređeno, ali se čisti, održava ga neki bolestan muškarac, naplaċuje pola marke. Jedva trojka.

Doboj jug:”Dallas”. Restoran koji je zatvoren zbog trovanja hranom. Često sam u njega svraċao kad dolazim autom u Bosnu. Dobra usluga i hrana. WC uređen kao na Zapadu i čist, mada moja žena ne dijeli mišljenje o čistoti sa mnom.  Ocjena šest.

Doboj jug: Benz. Pumpa na raskrsnici za Tešanj (Hifa joj je, mislim, ime).

Veoma čist i uređen WC. Malo tijesan. Ocjena sedam.

Hrvatska: Zajedničko mišljenje o WC-ima u nekoliko pumpi duž auto-puta. Dosta su čisti, mada je oprema zastarila. Plaċa se dvije kune (pola marke). Ocjena pet. WC u restoranu Zovko u Slav. Brodu: ocjena osam.

Slovenija: Pumpe duž autoputa,uglavnom čiste, ali ne mnogo bolje od onih i Hrvatskoj. Opšta ocjena šest. WC na granici u Bregani jako dobar, ocjena osam.

Austrija: Upotreba WC-a negdje besplatna, negdje 30 do 50 eurocenti. Ne baš idealno čisto. Opšta ocjena sedam.

Njemačka: WC prostrani i savremeno uređeni. Na veċini se plaċa bonom koji se kupi za 50 eurocenti, novac se može razmijeniti na automatu gdje se kupuje bon, pa nema neugodnosti zbog nedostatka sitnog novca. Takođe ste oslobođeni i  katkad neugodnog kontakta sa osobom koja održava WC. Opšta ocjena osam.

Holandija- želj st. Gouda. U Goudi na stanici je automatizovani WC, čija se vrata otvaraju nakon što ubacite 50 eurocenti. Otvori vam se neka vrsta metalne kabine, unutra je sve napravljeno od sjajnog nehrđajuċeg metala. Kad završite nuždu i izađete, WC se za vama automatski pere i priprema za novog posjetioca. Iako je čisto i efikasno, ipak je to WC-robot, i to mu umanjuje ocjenu, pa je to neka osmica. Ostali obični WC-i u Holandiji siu čisti I uredni I dobro opremljeni kao i u Njemačkoj i može im se dati generalno osmica.

Rezultati: Prosječne ocjene: BiH četiri, Hrvatska pet, Slovenija šest, Austrija sedam, Njemačka I Holandija osam. Najveċe variranje je u Bosni, od čiste jedinice( Mostar) do sedmice na samom izlazu iz Federacije ka RS (benz.pumpa). Najskuplji WC u odnosu na ono šta nudi je onaj u Sarajevu na autobuskoj stanici, čista pljačka, kao što je i inače česta pojava u glavnom gradu BiH. Daleko najgori WC u Mostaru, gdje kao što znamo nema nikakve vlasti. Najčistiji I najopremljeniji, bez izuzetka, su WC-i u Njemačkoj i Holandiji.

Zaključak: Iduċi od juga ka sjeveru Evrope skladno sa uređenjem države je i uređenje haala. Stanje i svijest onih koji vladaju se direktno odražava na čistoċi i stanju WC šolja, kvalitetu sapuna i toilet papira, te na  cijeni upotrebe toalet prostora.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/06/2007 10:31