Dvadeset miliona mrtvih, kao posljedica dva metka ispaljena u Sarajevu

Sinoć je na belgijskoj ( flamanskoj) TV Canvas (infamous-assassinations/)  u 21.45 u okviru serije o nepoznatim atentatima (?), prikazan atentat u Sarajevu 28 juna 1914. -te godine (Ubistvo nadvojvode Franz-a Ferdinanda). Iako svi znamo skoro sve o ubistvu koji je učinio Gavrilo Princip, pucavši na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju, ipak je rijetko koja emisija obilovala tako brojnim dokumentarnim materijalima.

Akcentuirana je uloga Dragoljuba Dimitrijevića Apisa (vidi Dragutin Dimitrijevic i njegove organizacije Crna Ruka, koja je angažovala Principa i još četiri Srbina iz Bosne (među kojima i muslimana Mehmedbašića). Interesantno je da se u emisiji ne spominje organizacija “Mlada Bosna”. Takođe se spominje da je Srbija preko ambasade u Beču poslala pismo upozorenja Austro-Ugarskoj da se sprema atentat, ali da to pismo nije stiglo, ili nije dovoljno obraćena pažnja od strane vlasti u Beču.

Atentat je već tada politički suprostavljenu Evropu, između Njemačke i Austrougarske, s jedne strane, te Francuske, Rusije i Velike Britanije, s druge, doveo u vojni sukob do tada u svijetu neviđenih razmjera.

Srbija je ispunila ultimatum Austrougarske u svim tačkama, osim da Austrijanci sami u Srbiji ispitaju ko je nalogodavac atentatorima. Taj odgovor je uručen u Beču pet minuta prije isteka 48-satnog vremena za odgovor (28-og jula 1914.). Austrija nije bila zadovoljna odgovorom, te je skupa sa Mađarskom objavila rat Srbiji. Njemačka je objavila rat Rusiji (koja se stavila na stranu Srbije), a istovremeno je preko Belgije napala Francusku.

Prvi svjetski rat, poznat po dugotrajnoj rovovskoj borbi, korištenju bojnih otrova i avijacije (prvi put u ratu), odnijeće dvadeset miliona ljudi. Nakon njegovog završetka Evropa će dobiti potpuno novu političku kartu. Nestaće Austro-Ugarske, nastaće Jugoslavija i Čehoslovačka, Njemačka više neće biti kraljevina, Mađarska će izgubiti skoro polovinu teritorije.  

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

2 komentara

  1. I tako dalje. Spomenuše li i ručnu bombu?! Prvi i drugi S.R. su najbolji dokazi da glupi zaj..u pametne, nametnu im rat i strahote, da bi običan čovjek povjerovao u božanske moći vlastodržaca. U biti, kroz istoriju, niti jedan rat nije imao objektivizirani razlog. Najgluplji je bio u sjevernom dijelu J. Amerike, ne sjećam se imena država, ali se rat desio radi međudržavne fudbalske utakmice.

Komentariši