Savremena tehnika ne moze zamijeniti znanje doktora opste medicine

Svjedoci smo raznoraznih tehnickih cuda koja nalaze primjenu u medicini. Rendgen, laser, ultrazvuk, magnetna rezonanca, nuklearno zracenje…. Medicina je ogromno uznapredovala, ali istovremeno su ostala mnoga,cesto naizgled “banalna” podrucja gdje se nije daleko odmaklo. I pored svih dijagnostickih metoda cesto uporna i dugotrajna glavobolja, grlobolja, bolovi u ledjima, bolovi u stomaku… mnoga kozna oboljenja, itd, ostaju neotkrivenog uzroka i samim tim i neuspjesne terapije.
Medicina nije matematika, i cesto u medicini dva i dva nisu cetiri. Medicina je i nauka i umjetnost, pa se medicinska greska zove “Vitium artis”, odnosno greska u umjetnosti, u umijecu.
Danas se pacijenti cesto odmah upucuju na ultrazvuk ili CT, prije nego se obavi strpljiv i korisan razgovor sa pacijentom. Dobro obucen i svestran ljekar ce na osnovu tog razgovora, i na osnovu osnovnog fizikalnog pregleda , utvrditi dalje smijernice ispitivanja i lijecenja. Takav ce doktor od pocetka do kraja vuci konce, i znati tacno kome je i zasto uputio pacijenta, te sta je od toga ocekivao i dobio.
Cesto imamo pacijente koji sa sobom nose tone papira od razlicitih labaratorijskih i drugih ispitivanja, na koje su stihijski upucivani od strane vise doktora, koji medjusobno nemaju nikakve veze. Tako i ti nalazi cesto nemaju nikakve veze, i znaju okrenuti na pogresan put, da se glavna bolest previdi, a paznja usmjeri na sporedni nalaz koji ne igra glavnu ulogu kod doticnog pacijenta. Naime cesto nekoliko nalaz moze pokazivati odstupanja od normale, ali to ne znaci da je on dokaz postojanja bolesti.
Isto tako ako su svi nalazi dobri, ne znaci da doticni nije bolestan, jer mnoge bolesti ne daju karakteristicne labaratorijske ili druge nalaze. Danas pacijenti najcesce pate od psihosomatskih smetnji, gdje su svi nalazi uredni, a pacijenti cesto pate i psihicki i fizicki.
Danas , pocevsi od mnogih medicinskih fakulteta, pa do lijecnika u praksi, pa i pacijenata, se medicina pojednostavila do kosti, pretvorivsi se u egzaktnu granu potpomognutu tehnikom. Kad ta tehnika zakaze,kad ne moze da otkrije uzrok bolesti, nastaje problem, prazan prozor, gdje upadaju raznorazni nadriljekari, od obicnih internetskih i drugih travara, do pohlepnih doktora koji promovisu krajnje sumnjive metode lijecenja, raznorazne pijavice, case, sode bikarbone itd.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

1 komentar

Komentariši