Karcinom je cesto podmukla bolest, kako ga rano otkriti?

Mnogi oblici malignih tumora ne pokazuju skoro nikakve upozoravajuce znake prilikom svog rasta. Karcinomi supljih organa izazivaju krvavljenja, ali vecinom kada su vec uznapredovali (jednjak, zeludac, crijeva, disni putevi, mokracni putevi i mokracna besika, vrat materice, vagina).Krvarenja u ispljuvku i sputumu (iskasljanom sadrzaju), krvarenja u stolici (crna stolica) i mokraci, su znaci koji upozoravaju na akciju bez odlaganja, u smislu pronalazenja uzroka istog.
Medjutim solidni, parenhimni organi (dojka, jetra,bubreg, gusteraca,materica, pluca, jajnici, testisi, prostata) obicno ne pokazuju nikakve simptome dok se maligna oteklina ne razvije dotle da se vidi ili pipa spolja,ili da vrsi pritisak na okolne organe, krvne sudove ili izvodne kanale.
Posebno su podmukli karcinomi jajnika, koji se cesto otkriju u veoma uznapredovaloj fazi. Slicno je i sa prostatom, mada ovdje prethode smetnje sa mokrenjem (ali ne moraju biti). Kod prostate je vazno da se redovnim periodicnim kontrolama PSA antigena moze posumnjati da postoji razvoj bolesti.
Zakljucak bi bio da vecina malignih tumora ne daje uznemiravajuce znakove u ranoj fazi razvitka, kada su i izgledi na izlijecenje najveci.Sreca je da kod nekih oblika postoje testovi u krvi koji mogu pokazivati da se nesto desava.Ultrazvucni periodicni pregledi mogu poboljsati ranu dijagnostiku, mada cesto daju i krivo pozitivne rezultate, gdje su onda neophodne dodatne pretrage, sto unosi nemir i brigu, a i troskove.Udruzenje ljekara treba da zauzme jedinstvenu doktrinu (ili da je prepise od neke razvijene zemlje) u smislu koje preglede treba preventivno raditi. Za sada je opceprihvaceno testiranje dojki metodom mamografije, te odredjivanje skrivenog krvarenja u crijevima (prevencija raka debelog crijeva), a sigurno je korisno i odredjivanje PSA jednom godisnje kod starijih muskaraca (prevencija raka prostate). Takodje i redovni ginekoloski i uroloski pregledi dolaze u obzir, kao i opsti pregled kod ljekara opste prakse jednom godisnje uz testiranje funkcije jetre i bubrega jednom godisnje (kao i stanja krvi). Jos jedanput treba napomenuti da u slucaju pojave krvi iz nabrojanih supljih organa treba iz istih stopa otici doktoru. Smetnje gutanja,bolovi u stomaku koji dugo traju, cesto mokrenje,uporne glavobolje, otok limfnih zlijezda, pojava cvorica u predjelu stitaste zlijezde, pojava malokrvnosti, tamne mrlje na kozi, promjene mladeza na kozi i pojava novih….su takodje znaci koji traze neophodno daljenje ispitivanje.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

Komentariši