Hljeb iliti kruh (kruv nasusni) je najvaznija i najvise koristena namirnica i od njegovog kvaliteta ovisi zdravlje pojedinca pa i drustva u cjelini. Poznato je da kruh sadrzi sve ono sto je neophodno za zivot, koji se dugo vremena moze odrzavati samo na kruhu i vodi.Hljeb je veoma vazan za rad crijeva, formiranje stolice i urednu probavu.Dobar kruh, koji ima sporu resorpciju u crijevima, je veoma vazan za dijabeticare.
Kvalitet hljeba ovisi o kvalitetu brasna,odnosno zita od koga je napravljeno i skladisteno. Ne bih ulazio u te strucne analize, zadrzao bi se na prakticnim stvarima. Hljeb ne bi smio biti zilav, mecav, i morao bi zadrzati kvalitet nekoliko dana. Kad dodjem u Sarajevo, obicno nakon nekoliko dana boravka u Bavarskoj (gdje je kvalitet kruha izuzetan),ne mogu nigdje kupiti kruh da bar donekle zadovoljava kvalitetom. Bijeli hljebovi imaju zilavu koru jos dok su topli, a nakon nekoliko sati postane neizdrzivo zilava.Integralni kruh takodje ne zadovoljava,mrvi se i usitnjava. Vjerovatno se radi o bijelom brasnu sa dodatkom aditiva, odnosno boje. Neko mi je rekao da ustvari nigdje u BiH se ne moze kupiti pravo punozrno (integralno) brasno, u sto takodje ne vjerujem , jer zar je problem mljeti cijela zrna i od toga imati brasno?
Zbog loseg kvaliteta bacaju se ogromne kolicine hljeba i nastaje velika ekonomska steta. Hljeb iz Bavarske moze stajati danima da mu nista ne bude, i uopste nema potrebe da se baci. Eto tako, siromasnija zemlja baca kruh, a bogata stedi kao i na mnogim drugim stvarima. Nisu dzaba rekli da niko ne moze tako biti rasipan kao fukara.
5 komentara
Komentariši
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.
Već desetak godina moj osobni pekar (supruga) peće kruh/hljeb. Ne znam kakav je taj bavarski, ali na ovaj nemam primjedbe!
@ Dok
Zaboravio sam ono što nisam smio.
S obzirom da te dugo nije bilo, veliki pozdrav i sretno!
Hvala Marjane, i moja supruga je specijalista za kruh. i ona jede samo onaj koji ona ispece, a ja jedem i druge. Hvala na pozdravima, i ja tebi zelim sve najbolje!
Da bi hljeb vise dana bio jestiv i u dobrom stanju, mora imati dosta aditiva.
meni je hljeb nekako poceo smetati